avocado

Eigenschappen

De avocado is een vrij grote, tot 33 cm lange, groene of paarse vrucht, peervormig of rond. De schil van de vrucht is enigszins oneffen of bobbelig. Het zachte, romige, vruchtvlees is gelig van kleur en smaakt nootachtig. Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit. Bij rijpe vruchten ligt de pit los en kan men, bij het schudden van de vrucht, ze heen en weer horen rollen. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees) en ook veel proteïne. Van alle vruchten is de avocado waarschijnlijk het meest voedzaam. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer.

Advocado's worden steeds rauw gegeten, tegen verhitting is de vrucht, vanwege haar hoge tanninegehalte, niet bestand. Ook vanwege dit hoge tanninegehalte oxydeert het vruchtvlees snel en wordt het bruin bij contact met de buitenlucht. Het is daarom beter om de vruchten pas net voor gebruik aan te snijden. Door het vruchtvlees met citroensap te besprenkelen kan het oxyderen tegengegaan worden.

In de Mexicaanse keuken speelt de avocado een hoofdrol. Een bekend recept met advocado is guacamole.

 

Recepten