Rodekool met appel, rozijnen en pijnboompitten
Ingrediënten
-
4 el rozijnen
-
4,5 el olijfolie
-
2 goudrenetten (geschild, zonder klokhuis en in stukjes van ruim 1cm)
-
5 el rode- of wittewijnazijn of ciderazijn
-
2 el suiker (of naar smaak)
-
zout en peper
-
1¼ dl water
-
4 el pijnboompitten
Bereiding
Week de rozijnen 20 minuten in water en laat ze uitlekken.
Gooi de buitenste bladeren van de kool weg en snijd de rest door de stronk in vieren. Snijd de harde stronk weg en snipper de rest van de bladeren.
Doe de kool in een grote pan met 4 eetlepels olie, de appels, de knoflook, de rozijnen, de azijn, de suiker, zout, peper en het water. Meng alles en laat circa 1 uur afgedekt op heel laag vuur pruttelen (of tot de kool heel zacht is). Roer regelmatig.
Bak de pijnboompitten heel kort in de rest van de olie, roer en schud aan de pan tot ze een beetje kleur gaan krijgen. Roer ze door de kool en zet het gerecht heet op tafel.
Variaties:
- Bak 100 gram buikspek (in stukjes) in de olie voordat u de pijnboompitten toevoegt
- Fruit een gesnipperde ui in de olie voordat u de pijnboompitten erbij doet
- Breng het gerecht op smaak met 1/2 theelepel gemalen kruidnagels en 1/2 theelepel kaneel en voeg ze met de appels en de andere ingrediënten toe
- Neem rode wijn in plaats van water
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be