Spaanse kikkererwtenballetjes
Ingrediënten
-
1 blik kikkererwten (425 gr)
-
3 el olijfolie
-
3 teentje look, fijngehakt
-
rasp van 1 biocitroen
-
50 gr broodkruim
-
1 th lepel gemalen koriander
-
1 th lepel komijn
-
1 th lepel muskaatnoot
-
½ th lepel kaneel
-
1 ei, losgeklopt
voor de saus
-
1 el olijfolie
-
1 ui, gehakt
-
2 teentjes look, gehakt
-
2 stelen bleekselder (gehakt)
-
425 gr tomaten in blokjes (1 blik)
-
½ glas droge witte wijn
-
1 glas groentebouillon
-
2 el tomatenpuree
-
1 bosje koriander
Bereiding
De balletjes: Hak met een mes de kikkererwten fijn, maar zorg ervoor dat je echt nog stukken kikkererwten ziet. Doe ze in een grote bowl samen met de rest van de ingrediënten (rasp, look, olijfolie, broodkruim, koriander, kaneel, muskaatnoot,komijn, ei). Meng met je handen en rol er balletjes van (3cm doorsnee). Leg ze op een bord en laat 30 minuutjes opstijven in de koelkast.
Haal de balletjes uit de koelkast en bak ze bruin in een grote pan met wat olijfolie. Haal ze eruit en leg ze op een vel keukenpapier.
De saus: Doe in dezelfde pan nog een eetlepel olijfolie en bak er de ui en selder in glazig. Doe er de look bij en laat nog een minuutje bakken. Giet er de wijn bij en laat inkoken. Nu mogen er de tomaten bij en de puree. Giet er ook de groentenbouillon bij. Laat de saus zo'n 8 tot 10 minuutjes zachtjes pruttelen.
Snij de steeltjes van de koriander en en hak de steeltjes fijn. Doe bij de saus. Nu mogen er de balletjes bij en laat nog 5 tot 10 minuutjes pruttelen totdat de saus wat ingedikt is.
Proef en kruid eventueel nog wat bij met peper en zout. Haal van het vuur en roer er de korianderblaadjes onder.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be