Gevulde appel met blauwe kaas, hazelnoottuile en chips van Ganda Ham
Ingrediënten
-
4 appels
-
750 ml witte wijn
-
4 el blonde suiker
-
1 stuk Fourmes d’Ambert AOC (blauwe kaas)
-
4 sneetjes Ganda Ham
voor de tuile
-
50 g bloemsuiker
-
15 g bloem
-
1 snuifje zout
-
½ eiwit
-
1 el sinaasap
-
2 el hazelnoten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg er de sneetjes gandaham op. Bedek met bakpapier en een antikleefmatje. Zo blijft alles mooi plat. Plaats een kwartier in de voorverwarmde oven en laat ze drogen. Haal het daarna uit de oven.
Giet een fles wijn in een pot. Voeg steranijs toe. Breng aan de kook op een zacht vuurtje.
Snij de appels in drie schijven van anderhalve tot twee centimeter breed. Laat de bovenste schijf ongeschild. Schil de andere schijven. Haal het klokhuis er uit en pocheer in de siroop van witte wijn en steranijs. Voeg vier eetlepels blonde suiker toe.
Plaats het deksel op de pot en laat ongeveer tien à vijftien minuten pocheren tot ze al dente zijn. Tip: ze moeten gaar zijn, maar niet plat gekookt.
Zet van het vuur, maar laat de appels in de siroop.
Maak de tuiles. Meng de bloemsuiker met de boter.
Voeg een eetlepel sinaasappelsap toe. Meng er de bloem en zout onder.
Maal de hazelnoten fijn.
Spatel tenslotte het eiwit en de hazelnoten onder het beslag.
Strijk het uit met de achterkant van een lepel op een bakmatje. Zorg dat ze overal even dik zijn en dat het groter is dan een appel.
Leg het bakmatje op een omgedraaide bakplaat. Stop 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Warm water op. Doe in een maatbeker en stop er een mes in.
Snij de kaas met het warme mes in twee en daarna nog eens in twee. Halveer dit kwartje kaas tot een dikte van een halve centimeter.
Laat de appels uitlekken op keukenpapier.
Bouw de appel op het bord terug op. Begin met de onderste schijf. Leg er een chip van Ganda Ham, een halve tuile en een stukje kaas op. Plaats hier de tweede schijf op. Leg er weer wat kaas, ham en tuile op. Werk af met de bovenste schijf.
Is het te zwaar, dan kan je ook minder kaas gebruiken.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be