Steak friet met peperroomsaus

Ingrediënten

voor het vlees en de saus

  • 4 filet pur (200g/pp)
  • 30 g mignonette peper (geconcasseerde peper)
  • 100 ml vleesjus
  • 1 glaasje cognac
  • 1 el kokosolie
  • zeezout
  • peper

voor de avocadomayonaise

voor de groentefrietjes

  • 4 grote boterraapjes
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper
  • 1 el lookpoeder

Op grootmoeders wijze met Lien Degol. Liens vader maakte altijd steak friet met peperroomsaus. Dit gerecht is dus ongetwijfeld het gerecht uit haar kindertijd. Deze versie bevat echter weinig koolhydraten. Mayonaise wordt vervangen door avocadomayonaise en ook de frietjes krijgen een passend alternatief.

Tip: giet de cognac in een glaasje alvorens te flamberen. Vervang vleesjus eventueel door ingekookte bruine fond.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de mayonaise: Snij de avocado in twee. Verwijder de pit en lepel het vruchtvlees in een cutter. 

  2. Voeg een eetlepel mosterd, zure room, sap van een halve citroen, bieslook, peper en grof zeezout toe. Cutter of mix fijn. Mag het iets vloeibaarder, voeg dan een scheutje water toe. 

  3. Voor de sla: was de sla. Zwier droog.

  4. Voor het vlees en de saus: Borstel de paddenstoelen proper. Snij het voetje af en snij de paddenstoelen in schijfjes.

  5. Haal het vlees een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Zo komt het op temperatuur.

  6. Kruid het vlees met zout. Dep in de geconcasseerde peper. 

  7. Smelt een eetlepel kokosolie in een hete pan. Bak het vlees in de hete olie. Schroei dicht.

  8. Bak de schijfjes paddenstoelen mee.

  9. Draai het vlees om. Schroei dicht langs deze kant. Zet het vuur zachter en laat even verder bakken. Haal het vlees uit de pan. Roer in de paddenstoelen tot ze gaar zijn.

  10. Leg het vlees terug bij de paddenstoelen. Blus met een scheutje Cognac. Zet de dampkap uit. Flambeer. Blus met vleesjus of ingekookte bruine fond. 

  11. Haal het vlees uit de pan. Laat rusten. Voeg twee eetlepels zure room toe aan de saus. Laat smelten. Breng op smaak met peper en zout.

  12. Voor de frietjes: Schil de koolrabi en de raapjes. Snij beide groenten in plakken en daarna in balkjes van een halve centimeter dik.

  13. Meng onder elkaar met olijfolie. Kruid met lookpoeder, peper, zout.

  14. Verhit een pan met een beetje olijfolie. Bak de balkjes kort op in de hete pan. Laat uitlekken op keukenpapier.

  15. Afwerking: Trek de sla in stukken. Meng met een paar lepels mayonaise. Lepel de sla op het bord. Plaats er het steak en de kort opgebakken frietjes bij. Serveer met een lepeltje mayonaise en paddenstoelenroomsaus.

0
Nog geen stemmen