cognac

Cognac is een sterk alcoholische drank (40%) verkregen door het destilleren van witte wijn. De drank is afkomstig uit streek rond de gelijknamige Franse stad. Deze streek beslaat de departementen Charente en Charente Maritime (regio Poitou-Charentes). Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:

- er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
- er moet dubbel gedestilleerd worden
- de drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn
- het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen
- de drank moet uit de Cognac-streek komen.

Op het etiket van cognac staat uiteraard het huis, maar ook de ouderdom (tijd dat het distillaat op vat gerijpt heeft) van de jongste cognac in de blend (die is bepalend voor de ouderdom) en soms ook het district waaruit de basiswijnen afkomstig zijn. Cognacs komen onder verschillende benamingen op de markt, afhankelijk van hun ouderdom. Er wordt gerekend vanaf het moment dat de distillatie klaar moet zijn, 31 maart. Twee jaar later in september mag de cognac gebotteld en verkocht worden. Bij wet mag de leeftijd van de cognac niet op de fles vermeld staan. Wel staat er een leeftijdsaanduiding op elke fles.

Recepten