Verrassingsbrood met zeevruchtensalades

Ingrediënten

  • 1 groot en rond grijs brood
  • 1 iets kleiner en rond grijs brood

voor de krabsla

voor de zalmsla

  • 500 g zalmfilet
  • 5 el mayonaise
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 scheutje cognac of whisky
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 sjalot
  • peper
  • zout
  • eventueel ketchup of honing

voor de tartaar van Sint-Jakobsvruchten

voor de garnituur (eventueel)

Sofie zit een week lang op de boot van Gert Verhulst. Op maandag beginnen ze met een verrassingsbrood. In het brood zitten allemaak boterhammen belegd met zelfgemaakte salades: krabsla, zalmsla en tartaar van Sint-Jakobsvruchten. Heerlijk. Ideaal als er een feestje is.

Basistip:

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de krabsla: Haal de pootjes eraf. Pruts er het vlees uit met een kreeftenvork of tangetje. 

  2. Breek het pantser open. Verwijder het schuimachtige deel. Dat zijn de longen. Verwijder de plastiek vliesjes.

  3. De coraille kan je gebruiken. Haal er het vlees uit.

  4. Doe al het vlees en eventueel de coraille in een potje.

  5. Haal de hardgekookte dooier uit het ei. Duw het eiwit door een zeef. Duw daarna de dooier door de zeef.

  6. Meng ei met krab, fijngesneden bieslook, mayonaise. Kruid met peper en zout. Zet opzij.

  7. Voor de zalmsla: Doe de mayonaise in een kom. 

  8. Voeg tomatenconcentraat en cognac toe. Snij de sjalot fijn.  Meng alles onder elkaar.

  9. Kruid met cayennepeper.

  10. Verbrokkel de zalm, meng onder de saus.

  11. Kruid eventueel bij met peper en zout, ketchup of honing.

  12. Zet koud.

  13. Voor de tartaar: Verhit een pan met olijfolie en boter. Kruid de coquilles met peper en zout. 

  14. Bak ze zeer kort langs elke kant (lees: max 1 à 2 minuten).

  15. Snij in schijfjes, daarna in balkjes en tenslotte in blokjes.

  16. Snij de avocado in twee. Verwijder de pit. Maak inkepingen in de helften. Lepel het vruchtvlees er uit.

  17. Meng met de tartaar, olijfolie, fijngesneden peterselie, citroensap tot een samenhangend geheel.

  18. Kruid met peper en zout.

  19. Proef en voeg eventueel wat mayonaise, fleur de sel en citroensap toe.

  20. Voor het brood: Snij het kleinste brood overlangs in vier. Zo heb je vier schijven. Zorg dat het grootste brood is uitgehold. Hou het deksel bij. 

  21. Beleg een schijf met zalm-, krab- of coquillesalade. Kies eventueel voor komkommer, ui, kropsla of tuinkers als garnituur. Beleg een andere schijf met boter en plooi dicht. Leg alles op elkaar, snij de schijven nu door in verschillende driehoekjes en leg in het uitgeholde brood. Plaats het deksel erop en serveer.  

  22. Extra coquilletip: Snij een rauwe coquille in fijne schijfjes. Leg op een koud bord. Kruid met peper, fleur de sel, zeste van citroen, wat olijfolie en citroensap. Een simpel maar lekker hapje.

0
Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van