sint-jakobsvrucht

De sint-jakobsschelp is een mantelschelp (ook wel kamschelp) die voorkomt in de Middellandse Zee.  De dieren leven van planktonische organismen en andere zwevende voedseldeeltjes wat zij verkrijgen door met behulp van hun kieuwen het zeewater te filteren.

De sint-jakobsschelp leeft plat op de zeebodem, met de bolle klep aan de onderzijde. Jonge dieren kunnen zich met byssusdraden aan een substraat vasthechten. Volwassen dieren liggen los en verkiezen zandige bodems. Mantelschelpen kunnen zich verplaatsen door de kleppen met kracht te sluiten. De schelp kan ongeveer 20 cm breed worden. Schelpen kunnen egaal geel, zalmrose, rood en bruin van kleur zijn, terwijl exemplaren met gevlamde kleurpatronen eveneens voorkomen.

De sint-jakobsschelp is een gastronomische specialiteit en is erg gewild door het melkwitte vlees dat rijk aan ijzer is. Alleen het witte vlees (de 'pil' of 'noot') en het oranje kuit (de 'kam' of 'koraal') wordt gegeten.

Alleen het witte vlees (de 'pil' of 'noix') en het oranje kuit (de 'kam' of 'corail') wordt gegeten. Coquilles met oranje kuit zijn een delicatesse en waarvan de prijs aanzienlijk kan oplopen. Sint-jakobsschelpen zijn geschikt om mee te grillen, bakken of kort te stoven

Recepten