Witloof met hesp in de oven

Ingrediënten

kaassaus

  • 7 dl halfvolle melk
  • 250 gr gemalen kaas
  • parmezaanschilfers
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem

Sofie goes classic! Hier vind je Sofie Dumont haar recept voor de klassieke ovenschotel: witloof met hesp en kaassaus. Haar tips voor de perfecte bechamelsaus? Die vind je hier ook!

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 215°C. Breng enkele aardappelen aan de kook.

  2. Laat een klontje boter smelten in een pan en voeg er water aan toe, tot ongeveer 3 cm hoogte. Leg het witloof erin en kruid aan met peper, zout en geraspte muskaatnoot. Laat met het deksel op aanstoven. Als ze gaar zijn – en dit kan je voelen door er met een vork in te prikken – haal je ze uit de pot en laat je ze uitlekken op een vel keukenpapier.

  3. Voor de kaassaus, laat de boter smelten in een pan en roer er de bloem onder. Als het pruttelt, voeg je er al roerend de melk aan toe. Zorg ervoor dat er geen klonters meer inzitten. Kruid aan met peper, zout en muskaatnoot en laat +/- 1 minuut opkoken. Voeg er vervolgens de Parmezaanse en gemalen kaas aan toe en roer goed door. Hou nog wat kaas over voor de afwerking.

  4. Rol de stronkjes witloof één voor één in een sneetje gekookte ham, leg ze in een ovenschotel en giet de kaassaus erover tot ze net onder staan. Strooi er de rest van de Parmezaanse en gemalen kaas over.

  5. Laat 15 minuten aankorsten in een voorverwarmde oven van 215°. Giet intussen de aardappelen af. Hak enkele takjes peterselie fijn en strooi ze over de aardappelen.

4.4
Average: 4.4 (5 votes)