Zuppa Inglese van Sofie
Ingrediënten
-
250 ml Alchermes (Italiaanse kruidenlikeur)
-
750 g rode krieken (op sap, ontpit)
voor de lepelbiscuit
voor de crème patissière
voor de afwerking
-
1 reep witte chocolade
Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
Begin met het biscuit. Scheid de eieren. Doe het eiwit in een kom. Hou de dooiers opzij.
Klop de eiwitten stijf. Voeg de suiker toe en klop stijf.
Spatel de eidooiers onder het opgeklopte eiwit. Zeef het bloem en spatel onder het mengsel. Doe in een spuitzak. Zet inox cirkels (diameter 15cm) op bakpapier op een bakplaat. Spuit een laag beslag in de cirkels.
Stop in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 5 à 10 minuten bakken.
Haal de biscuit uit de oven. Duw lichtjes op de biscuit. Veert het mooi terug, dan is het gaar. Snij het biscuit los van de ring.
Maak de crème patissière of vanillepudding. Snij de vanillestok overlangs. Haal de zaadjes er uit.
Kook de melk, de room en de vanillestok op.
Doe de zaadjes bij de dooiers. Klop los met de suiker. Voeg de bloem toe en klop verder los tot een homogene massa.
Voeg een scheutje melk toe en klop los tot er geen klonters zijn. Voeg de rest van de melk en room van het vuur toe.
Zet terug op het vuur en laat indikken terwijl je blijft roeren. Het is klaar als het wat begint te 'pruttelen' of 'ploffen'. Haak dan van het vuur en blijf roeren tot je een mooi blinkend beslag hebt. Zo bakt het niet aan.
Zeef het sap van de krieken. Verzamel ongeveer 250 ml sap. Hou de krieken opzij. Meng het sap met de likeur. Begin met 8 cl en voeg al dan niet wat meer toe naar smaak.
Snij de biscuit doormidden in twee schijven.
Doe de vanillepudding in een diep bord. Week de eerste laag biscuit in het sap. Leg op de vanillepudding. Bestrijk opnieuw met vanillepudding. Lepel er wat krieken op. Leg er nog een in sap geweekte laag biscuit op.
Werk af met chocoladeschilfers en cacaopoeder.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be