Juliennesoep met balletjes

Ingrediënten

Voor de kippenbouillon

  • 4 liter water
  • 1 kip
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 bot peterseliestengels
  • 2 stengels prei
  • ½ bot selder

voor de julienne

voor de balletjes

  • 250 g gehakt (gemengd)
  • 1 ei
  • 1 kleine ui
  • 3 el paneermeel
  • peper
  • zout

Gehaktballetjes zijn voor Frank Vander linden lekker nostalgisch. Sofie serveert hem daarom een heerlijk versgemaakte juliennesoep...met balletjes natuurlijk.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Doe het water in een pot. Voeg de kip toe. Breng aan de kook. 

  2. Snij het wit van 1 preistengel. Hou apart voor de julienne. Maak een inkeping in de rest van de prei en de tweede stengel. Spoel onder koud water tot de aarde weg is. Snij de prei grof.

  3. Schil de wortelen. Snij boven- en onderkant af. Hou 1 wortel opzij en snij de rest grof. Pel de uien. Snij in twee. Steek de kruidnagels in de ui. Was de selder en snij de stengels grof. Hou een halve stengel opzij voor de julienne. Doe de grofgesneden groenten bij de kip. 

  4. Voeg nog tijm, laurier en peterseliestengels toe. Laat alles nu 40 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.

  5. Vis daarna de kip uit de bouillon. Dit kun je gebruiken voor een vol-au-vent, waterzooi of kip-curry. Zeef de bouillon. Hou een deel voor de soep. Het ander deel kan je invriezen en gebruiken voor saus, risotto of vol-au-vent. 

  6. Snij de prei in julienne. Begin met balkjes, haal de laagjes prei uit elkaar en snij in fijne reepjes van 5 à 6 cm lang en een paar mm breed (=julienne).

  7. Snij ook de wortelen stukken van 5 à 6 cm, vervolgens in balkjes, daarna in plakjes en vervolgens in reepjes. Schil vier stengels selder, snij ook in balkjes en in julienne.

  8. Verwijder de blaadjes van de koolrabi en snij de onderkant weg. Schil en snij ook weer in plakjes, balkjes en julienne. Pel de sjalot en snij samen met de raapjes in julienne.  

  9. Smelt een klontje boter. Stoof de groenten aan. Begin met de sjalot. Voeg vervolgens de prei, selder, koolrabi, wortel en raapjes toe. Stoof mooi aan.

  10. Voeg de bouillon toe aan de gestoofde julienne. 

  11. Maak nu de gehaktballetjes. Snij een uitje fijn. Meng met gehakt, een ei en paneermeel. Kruid met peper en zout. Meng onder elkaar en rol tot balletjes.

  12. Kook de balletjes gaar in de soep. Voeg net voor het serveren twee eetlepel vermicelli toe.

  13. Hak de peterselie fijn.

  14. Kruid de soep af met peper en zout.

  15. Serveer de soep met balletjes en vermicelli. Werk af met peterselie.

0
Nog geen stemmen