Varkenstournedos 'caprese' met polentapuree, olijven en basilicum

Ingrediënten

voor de saus

voor de polentacrème

  • 250 g polenta (geen instant)
  • 2 el olijfolie Extra Vierge
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 500 ml melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

voor de varkenstournedos

  • 4 dikke varkenstournedos (met spekrandje)
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout
  • 50 g Parmezaanse kaas

Filip Peeters kan zeer goed koken, maar polenta maken blijft een probleem. Sofie gaat de uitdaging aan en maakt samen met hem een heerlijke polentacrème. Ze levert er een lekker stukje varkensvlees bij en bereidt het op Italiaanse wijze.

Extra wijntip van Sofie: een witte Verdicchio

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Italiaans

Bereiding

  1. Voorbereiding: snij de mozzarella in schijfjes. 

  2. Voor de varkenstournedos: haal het vlees een halfuurtje voor het bakken uit de koelkast. Kruid het vlees met peper en zout. Warm olijfolie op in de pan. Schroei en kleur het vlees aan langs elke kant. TIP: Draai het vlees om met een tang.  

  3. Leg het vlees in een ovenschotel. Leg een sneetje mozzarella op de tournedos. Rasp de kaas. Verdeel die over over de mozzarella. Steek 2 à 4 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius tot de kaas gesmolten is. Zet eventueel kort onder de grill. (De duur hangt af van de dikte van het vlees.)

  4. Voor de polentacrème: breng melk voor de polenta aan de kook. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Leg een inox lepel of spatel in de pot zodat het niet overkookt. Strooi de polenta in de warme melk. Roer goed zodat er geen klonters zijn. Blijf roeren tot een mooie puree. Voeg twee eetlepels olijfolie toe. Te dik of stijf? Voeg extra warme melk toe. Rasp de kaas en meng onder polentapuree.   

  5. Voor de saus: snij de kerstomaatjes in vier. Ontpit de olijven en snij ook in vier. Pel de tenen look. Laat de kappertjes uitlekken.  

  6. Warm in een andere pan ook wat olijfolie op. Pers de tenen look in de hete olijfolie en fruit kort aan. Voeg de kerstomaatjes toe en kruid met peper en zout. Blus met balsamicocrème en witte wijn. Zet het vuur zachter en laat rustig pruttelen. 

  7. Werk de saus af met de uitgelekte kappertjes en de olijfjes. Proef en smaak af met peper en zout.

  8. Hak de blaadjes oregano en basilicum fijn voor de afwerking.

  9. Afwerking: lepel de polenta op een bord. Leg het vlees erbij. Werk af met saus en versier met de fijngesneden verse kruiden. 

0

Nog geen stemmen