Blanc Manger

Ingrediënten

Gepocheerde peren

Blanc-manger

Carême ging tot in de details toen hij zijn recept voor zijn blanc-manger beschreef, een nagerecht op basis van melk met amandelen of alcohol. Voor mijn recept gebruik ik gepocheerde peren, die perfect passen bij de amandelsmaak. De warme kruidenstroop geeft een extra dimensie aan het recept. 

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Gepocheerde peren: Bereid de gepocheerde peren de dag voordat je het recept wilt maken. Schil daartoe de peren, maar laat het steeltje eraan. Snij ze in tweeën en leg ze in een pan met 1,5 l water, het citroensap, de suiker, de honing, de zwarte peper, het vanillestokje en de specerijen.

  2. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Neem van het vuur en laat een nacht trekken.

  3. Blanc Manger: De volgende dag: laat de peren uitlekken en houd 150 ml van de stroop apart. Hiermee maak je de perenstroop om op het einde over je blanc-manger te gieten.

  4. Laat 4 gelatineblaadjes weken in 50 ml koud water, zet op het vuur zodat ze kunnen oplossen en voeg ze dan bij je perenstroop.

  5. Leg de gepocheerde peren op de bodem van je vorm, giet er de perenstroop over en laat opstijven in de koelkast.

  6. Bereid ondertussen de blanc-manger: verwarm de melk, voeg de gemalen amandelen toe samen met de helft van de suiker, de zaadjes van het vanillestokje en een paar druppels amandelessence. Klop alles goed door elkaar. Meng de eierdooiers met de rest van de suiker en voeg dan bij het warme melkmengsel.

  7. Knijp de gelatine uit en voeg bij het melkmengsel. Laat volledig afkoelen.

  8. Als de perenstroop opgesteven is in de vorm, giet je het blanc-mangermengsel door een zeef over de perengelei. Laat een nacht opstijven in de koelkast.

  9. Vlak voordat je de blanc-manger wilt serveren, reduceer je de bewaarde perenvloeistof tot een dikke stroop. Haal de blanc-manger uit de vorm, zet hem op een serveerschaal en overgiet met de perenstroop.

0
Nog geen stemmen