Gâteau Mont Blanc

Gâteau Mont Blanc

Ingrediënten

Meringues

Kastanjecrème

Afwerking

  • veenbessenjam
  • enkele macarons (versiering)

Het hof van Rusland was net zoals de Italianen dol op zoetigheid en fijn gebak. Carême was de koning van de meringues en dit recept is een extravagante samenstelling van lichte en kruimelige meringue, afgewerkt met heel wat slagroom en kastanjecrème en gegarneerd met een 'marron glacé', een heerlijke, gekonfijte kastanje. Carême maakte zijn versie van de meringue in de vorm van een zwaan!

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Meringues: Verwarm de oven voor op 150°C/gasovenstand 2. Doe de eiwitten in een grote kom en voeg 110 g suiker toe. Klop tot ze zachte pieken vormen. Blijf kloppen terwijl je geleidelijk aan de rest van de suiker toevoegt en tot je stijve pieken kunt vormen. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit meringuenestjes van ongeveer 12 cm diameter. Laat 1,5 uur bakken, zet de oven uit en laat een hele nacht staan met de ovendeur op een kiertje.

  2. Kastanjecrème: Doe de kastanjes in een pan met de melk en het vanillestokje. Breng de melk aan de kook en kook de kastanjes tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en pureer ze. Doe de suiker, 75 ml water en een vanillestokje in een pan en laat zachtjes koken tot je een dikke stroop hebt. Laat afkoelen, voeg samen met de boter bij de kastanjepuree en meng goed.

  3. Taart samenstellen: Smeer een dun laagje veenbessenjam op een meringueschijf en schep er een flinke hoeveelheid opgeklopte room op. Doe de kastanjepuree in een spuitzak en spuit het mengsel willekeurig op de opgeklopte room, zodat het op fijne ‘spaghetti’ lijkt. Garneer ten slotte met fijne plakjes marron glacé en bestrooi met flink wat poedersuiker.

  4. Dien onmiddellijk op vooraleer de meringue zacht begint te worden.

0
Nog geen stemmen