Mogador

Ingrediënten

Crème brûlée

Chocolademousse

Biscuit

  • 2 chocoladebiscuits (diameter 20cm, 5mm dik)
  • 4 el braambessenjam

Ganache

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Zet de oven op 110 °C. Zet een licht beboterde, ronde, ovenvaste schotel klaar. Bestrooi met fijne suiker. Zet ook een cakevorm of een springvorm met een diameter van 20 cm klaar. De ronde schotel wordt gebruikt voor de crème brûlée en moet dus iets kleiner zijn dan de cake- of springvorm.

  2. Voor de brûlée: vermeng de eierdooiers met de suiker. Giet de room in een pan en voeg het vanillestokje toe. Breng aan de kook. Neem van het vuur en giet de hete room onder voortdurend roeren door een fijne zeef in het eimengsel. Giet het mengsel in de ronde schotel en laat 30 minuten bakken tot het ietwat stevig is geworden. Neem uit de oven, laat afkoelen en plaats daarna een aantal uren in de diepvriezer.

  3. Maak vervolgens de braambessenstroop. Doe de suiker, het water en de theezakjes in een pan en breng op een hoog vuur aan de kook. Roer daarbij voortdurend tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat de stroop een nacht trekken. Giet de stroop door een zeef als je losse theeblaadjes hebt gebruikt.

  4. Voor de chocolademousse: laat de chocolade au bain-marie smelten. Doe de dikke room in een kom en klop met een handmixer op middelhoge snelheid op tot je zachte piekjes kunt vormen. Breng de braambessenstroop ((125 g water - 125 g suiker - 2 zakjes braambessenthee of losse blaadjes) aan de kook. Doe de eierdooiers in de kom van je keukenmachine, klop op hoge snelheid en voeg de stroop in een dun straaltje toe. Blijf kloppen tot het mengsel licht en luchtig is. Laat afkoelen.

  5. Giet de kookroom in een pan en breng aan de kook. Roer er de gesmolten chocolade onder en spatel dit mengsel onder het eierdooiermengsel. Spatel er de opgeklopte room onder.

  6. Neem een chocoladebiscuit en bestrijk met braambessenjam. Leg hem op de bodem van je cake- of springvorm. Bedek met een laag chocolademousse. Neem de crème brûlée uit de diepvriezer, haal hem uit de schotel en plaats hem onmiddellijk in het midden van de mousse. Bedek met nog meer chocolademousse en leg er de tweede chocoladebiscuit op, die je ook met braambessenjam bestreken hebt. Plaats terug in de diepvriezer voor een aantal uren of een nacht.

  7. Voor de ganache: giet de room in een pan en zet op een zacht vuurtje. Voeg voorzichtig de chocolade toe en roer tot de chocolade gesmolten is en je een glad mengsel krijgt. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg bij het chocolademengsel. Roer voortdurend tot alles goed vermengd is.

  8. Haal de bevroren taart uit de vorm. Zet ze op een rooster, giet de warme ganache erover en laat opstijven.

0
Nog geen stemmen