Valse pappardelle met traag gesmoorde prei en krokante pangrattato van eekhoorntjesbrood

Ingrediënten

  • zeezout
  • 1 klein glaasje witte wijn
  • takjes tijm (gebruik de blaadjes)
  • 3 knoflookteentjes (fijngesneden)
  • rozemarijn
  • 2 handen vol verse Parmezaan (+ extra voor het opdienen)
  • zwarte peper
  • 5 grote stengels prei, verwijder de buitenste laagjes en was de prei
  • 500 gr verse lasagnevellen
  • 12 sneetjes parmaham
  • 500 ml groentenbouillon of kippenbouillon
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Italiaans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Snij de preien in de lengte doormidden en snij ze schuin in schijfjes van 1 cm. Verwarm een brede steelpan en doe er een scheutje olie en een klont boter in. Wanneer je het lichtjes hoort sissen, voeg je de fijngesneden knoflook, de tijmblaadjes en de prei toe. Roerbak de prei zodat elk stukje een laagje vetstof krijgt. Giet de wijn erbij, breng op smaak met peper en giet de bouillon erover. Bedek de prei met de sneetjes parmaham, dek de pan af en laat 25 tot 30 minuten zachtjes smoren. Zodra de prei gaar is, neem je de pan van het vuur.

  2. Om de pangrattato te maken mixen we de paddenstoelen en het brood samen met wat zout en peper in de keukenmachine tot het mengsel op broodkruim lijkt. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een braadpan. Voeg de knoflookteentjes en de rozemarijn toe en laat een minuutje bakken. Daarna frituur je het broodkruim in de olie tot het goudbruin en krokant is. Blijf met de pan schudden. Zorg dat het broodkruim niet aan de pan gaat plakken. Laat het uitlekken op keukenpapier, gooi de rozemarijn en knoflook weg en laat het broodkruim afkoelen.

  3. Breng een pot gezouten water aan de kook. Leg de lasagnevellen op een schoon werkblad en bestuif ze met een beetje bloem. Leg de vellen op elkaar en snij ze in reepjes van 1 cm. Haal je vingers erdoor zodat de reepjes op pappardelle lijken en kook ze in het kokende water gedurende twee minuten of tot ze al dente zijn.

  4. Haal de parmaham uit de steelpan, snij in reepjes en roer opnieuw door de prei. Breng het geheel op smaak met zout en peper en roer dan de parmezaan en de rest van de boter erdoorheen. Giet de pasta af, maar bewaar wat kookvocht, en doe de pasta bij de prei. Giet er wat kookvocht bij als dat nodig is, zodat je een zachte, gladde saus krijgt. Strooi er wat pangrattato, parmezaan en de overgebleven tijmblaadjes overheen en dien snel op. Serveer de rest van de pangrattato in een aparte kom.

0
Nog geen stemmen