Eend met courgette, aubergine en vijgen

Ingrediënten

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Leg de eendenborst met de velkant naar onder in de pan en laat het vel op een zacht vuurtje smelten. Bewaar het vet.

  2. Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes, doe ze in een pan met een beetje gesmolten eendenvet en laat ze langzaam garen.

  3. Schroei de eend (zonder vet nu) dicht en laat het vlees dan even ‘rusten’ zodat alle sappen zich beter kunnen verdelen. Om vlees te laten rusten zonder dat het koud wordt, maak ik een cocon door twee voorverwarmde diepe borden op elkaar te zetten (het bovenste bord dus omgekeerd op het onderste). Zet de cocon met de eend in de oven op 30 à 40 °C. Op die temperatuur gaart het vlees niet, maar kan het rusten zonder af te koelen. De cocon zorgt er- voor dat het vlees niet uitdroogt.

  4. Blus de braadpan met kippenbouillon en voeg er de balsamico en een koffielepel notenolie aan toe. Dit is eerder een warme vinaigrette dan een echte saus.

  5. Bestrijk de wokpan met eendenvet en bak de in blokjes gesneden aubergine, courgette en vijgen. Geef de eend eventueel nog een warmtestootje door ze voor het opdienen heel even in de hete pan te draaien.

5
Average: 5 (1 vote)

K.W.V. The Mentors, Petit Verdot 2009 (Paarl, Z-A)

Pernod Ricard België €19,40

Indrukwekkend qua neus (bosbes, kers, vanille, mokka) en rijp qua smaak (bramen, zwarte kers). Gespierd, maar tegelijk vief.

Het calorie complot

Auteur:
Lien Willaert
Uitgeverij:
Stichting Kunstboek
Fotografie:
Diane Hendrickx
ISBN:
9789058563644