Köttbullar of Zweedse gehaktballetjes van lamsvlees

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 3 el paneermeel
  • 1 pot veenbessenjam
  • 5 el volle room
  • 20 g boter
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • peper

Iedereen kent ze, de Zweedse gehaktballetjes. Je kan ze ook van lamsvlees maken. Vergeet de veenbessenjam en pepersaus niet!

Tip: Als je de balletjes in de oven bakt, kan je ze allemaal samen bereiden, behouden ze hun vorm en hoef je geen extra vetstof te gebruiken.

 

Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Scandinavisch

Bereiding

  1. Schil de aardappel, snijd hem in stukjes en breng aan de kook in gezouten water. Laat 10 tot 15 minuten koken.

  2. Ondertussen:  Hak de ui fijn en laat met de olie 10 minuten aanstoven op een heel zacht vuurtje in een kleine pan.

  3. Verwarm de oven voor op 180 °C (stand 6).

  4. Meng het lamsgehakt met de peterselie, de room, het paneermeel, de ui, het zout en de peper, de uitgelekte en gepureerde aardappel tot u een soepele, niet-klevende textuur krijgt. Voeg indien nodig extra paneermeel toe.

  5. Rol balletjes, leg ze op bakpapier op de bakplaat van de oven en bak ze 15 tot 20 minuten in de oven of in de pan op een zacht vuurtje. 

  6. Serveer de köttbullar met warme veenbessenjam, aardappelpuree en erwtjes.

0
Nog geen stemmen