Köttbullar of Zweedse gehakballetjes
Ingrediënten
-
500 g gehakt
-
40 g paneermeel
-
1 el piment
-
1 ui
-
peper
-
zout
-
500 g veenbessen
-
2 el rietsuiker
voor de puree
-
800 g aardappelen (loskokend)
-
50 g boter
-
400 ml melk
-
peper
-
zout
voor de saus
Bereiding
Schil de aardappelen. Snij in stukjes. Stoom gaar.
Maak de balletjes. Plet de piment in een vijzel tot fijn poeder. Haal eventueel door een fijne zeef. Meng onder het gehakt. Voeg 1 fijngesneden ajuin en wat paneermeel toe. Meng goed onder elkaar. Rol tot balletjes.
Smelt boter in een pan. Kleur de balletjes aan in de pan. Haal ze uit de pan en giet het vet uit de pan. Deglaceer met bruine fond. Voeg de room toe en laat nog wat inkoken. Kruid met peper en zout. Werk af met een scheutje Cognac.
Laat de veenbessen inkoken met de rietsuiker.
Haal de aardappelen uit de stomer. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg twee klontjes boter en de melk toe. Stamp alles tot puree.
Meng de balletjes onder de saus.
Dresseer het bord met de balletjes, puree en veenbessensaus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be