Quiche lorraine
Ingrediënten
voor het volkorendeeg
-
200 gr volkorenbloem
-
100 gr koude boter
-
koud water
voor de quiche
-
het volkorendeeg
-
200 gr gerookte spekblokjes
-
4 eieren
-
2½ dl room
Bereiding
Voor het volkorendeeg: Zeef de bloem samen met het zout in een ronde kom. Snijd de koude boter in stukjes. Meng de boter heel snel met de vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt. Voeg ongeveer 3 eetlepels koud water toe. Kneed het deeg snel tot een bol. Het deeg moet stevig aanvoelen. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast.
Tip: Volkorendeeg is vooral geschikt voor wat robuustere taarten. De taart zal er een beetje donkerder uitzien.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de taartbodem blind.
Verhit een klontje boter in een pan. Bak de spekblokjes tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel de spekblokjes over de taartbodem.
Klop de eieren los met de room. Breng op smaak met peper en zout. Giet het roommengsel over de spekblokjes.
Bak de quiche 35 minuten in de oven.
Tip: In het oorspronkelijke recept wordt geen kaas gebruikt. Maar niets belet je om wat geraspte gruyère of comté op de taart te strooien voor ze de oven in gaat.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be