Bistecca met kruidige vinaigrette, tagliatelle van rode biet
Ingrediënten
-
1 handvol basilicum
Voor het vlees
-
1 t-bone (400g)
-
peper
-
zout
-
olijfolie
voor de vinaigrette
-
2 el kappertjes
-
¼ bot peterselie
-
¼ bot bieslook
-
¼ bot dragon
-
1 kleine chilipeper
-
1 citroen
-
zeezout
-
zwarte peper
-
8 el olijfolie
voor de gekookte rode biet
-
10 el azijn
-
1 takje tijm
-
2 blaadjes laurier
-
1 el suiker
voor de pasta van rode biet
-
300 g 00' bloem (zeer fijne bloem)
-
3 eieren
-
½ el olijfolie
-
peper
-
½ tl zout
-
50 g extra 00' bloem (zeer fijne bloem)
voor de gebakken radicchio
-
1 krop radicchio
-
peper
-
zout
-
3 el olijfolie
Bereiding
Voor de pasta: Doe de bloem en de eieren in een mengkom. Voeg een halve theelepel zout en een halve eetlepel olijfolie toe.
Mix de rode biet volledig fijn met een staafmixer. Voeg twee eetlepels gemixte rode biet en de extra 40g bloem toe aan de bloem. Meng onder elkaar.
Voeg nog twee eetlepels bloem toe, als het deeg te nat is. Meng tot een homogeen, elastisch deeg. Haal uit de kom. Bol op. Wikkel in vershoudfolie en laat een halfuur rusten.
Rol dan de pasta uit. Strooi hiervoor wat bloem op het werkblad en versnijd het deeg in kleinere porties. Duw elke portie wat platter. Zet het pastamachine op de breedste stand. Haal het deeg nu door het pastamachine. Plooi dubbel, bestrooi indien het kleeft met bloem en haal opnieuw door de machine. Herhaal deze handeling een keer of twintig tot je stevige dunne vellen krijgt.
Zet de machine nu op een dunnere stand en haal de pastavellen opnieuw door de machine. Haal door de machine tot de vellen rechthoekig, lang en dun genoeg zijn. Tip van Sofie: plakt het? Gebruik dan extra bloem.
Snij het vel pasta in brede slierten = (tagliatelle) Haal door de bloem.
Breng een grote pot met veel water aan de kook. Voeg een flinke scheut olijfolie en een snuif zout toe.
Doe de pasta in het kokende water. Roer in de pot, zodat de pasta niet kleeft. Kook gaar in 3 à 4 minuten. Giet af. Meng nog een lepel of twee olijfolie onder de pasta en grof zeezout.
Voor de verse rode bieten: Maak je handen en de snijplank nat. Zo krijg je alles sneller proper.
Snij de bieten in twee en dan in vier. Schil ze. Doe in een grote kookpot met kokend water.
Breng het water op smaak met 2 blaadjes laurier, 3 à 4 kruidnagels, 4 steranijs, 1 takje tijm, 10 eetlepels azijn. Proef en voeg een eetlepel suiker toe. Laat 10 à 15 minuten pruttelen of tot de bieten gaar zijn.
Haal de bieten uit het vocht. Je kan ze eventueel bewaren in een potje in de koelkast.
Voor de vinaigrette: hak de verse kruiden (dragon, peterselie, bieslook) fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper. Snij fijn. Doe alles in een kommetje.
Meng met de olijfolie, sap van een citroen en de kappertjes. Kruid met peper en zout.
Voor de radicchio: (of roodlof) Snij de radicchio in stukken.
Warm een pan op met olijfolie. Bak de stukken radicchio in de warme olijfolie. Kruid met peper en zout. Draai ze geregeld om.
Voeg de gekookte partjes rode biet toe en bak even mee op.
Voor het vlees: haal het vlees een halfuur tot een uur voor het bakken uit de koelkast.
Kruid met peper en zout. Dep het vlees in olijfolie.
Warm een grillpan op tot het zeer heet is. Gril het vlees. Draai het vlees na een paar minuutjes om. Gril verder. (de duur hangt af van de grootte van het vlees)
Haal uit de pan en laat ongeveer 10 minuten (afhankelijk van de dikte en de grootte) rusten onder aluminiumfolie.
Afwerking: versnijd het vlees. Meng de pasta, de rode biet en roodlof onder elkaar in een kom. Werk af met een snuifje zeezout en grofgehakte basilicum. Serveer de vinaigrette apart.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be