Cheesecake en Irish coffee
Ingrediënten
-
een paar lepels extra plattekaas
voor het deeg
-
100 g speculaas koekjes
-
100 g shortbread (Amerikaanse zandkoekjes)
-
2 el olijfolie
voor de vulling
-
100 g roomkaas
-
500 g plattekaas
-
60 g zure room
-
150 g rietsuiker
-
15 g bloem
-
1 citroen
-
1 limoen
-
5 eieren
-
2 eierdooiers
voor de afwerking
-
150 g extra plattekaas
voor de Irish Coffee
-
4 cl whisky
-
2 el rietsuiker
-
2 grote tassen koffie
-
100 ml room
Bereiding
Voor de cheesecake: verkruimel de speculaaskoekjes, shortbread en meng er de vanille, olijfolie en de honing onder. Doe dit mengsel in een bakvorm. Duw goed aan.
Meng de bloem met de rietsuiker. Doe dit bij de roomkaas, plattekaas en zure room. Meng goed onder elkaar. Voeg er de vijf eieren en twee dooiers bij. Voeg ook het sap en de zeste van de gewassen citroen toe. Voeg tenslotte de zeste van een gewassen limoen bij. Meng goed onder elkaar.
Doe het mengsel voorzichtig in de bakvorm en bak gedurende 12 minuten op 230 graden in een voorverwarmde oven. Daarna verlaag je de temperatuur naar 150 graden en laat je de cheesecake nog 40 minuten in de oven staan.
Laat de taart afkoelen. Haal ze uit de springvorm. Werk af met een dun laagje plattekaas.
Voor de Irish coffee: Klop de room half op. Doe in elk glas een halve koffielepel suiker. Breng de whisky aan de kook. Flambeer kort en doe dadelijk in de glaasjes. Giet er de koffie op en werk af met de opgeklopte room.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be