Chocolade tompoes, French Coffee en vanille-kirsch truffels

Ingrediënten

voor de tompoes

 • een paar lepels dorure (1 eidooier + melk)
 • extra bloemsuiker
 • 2 kurken

voor de banketbakkersroom

voor de French koffie

voor de truffels

Goed weekend met Willy Sommers. Willy is een zoetebekje. Een chocolade tompoes, echte truffels met vanille en kirsch en een French Coffee, dat is puur genieten.

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Dessert

Bereiding

 1. Voor de tompoezen. Leg het bladerdeeg op bakpapier op een bakplaat. Wrijf het bladerdeeg in met dorure (dooier met een scheutje melk). Snij twee kurken in twee en zet in elk hoek van de bakplaat een kurk. Leg er een rooster op. Zo rijst de bladerdeeg overal gelijk. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius. Laat ze daarne goed afkoelen.

 2. Maak de banketbakkersroom. Breng de melk aan de kook. Leg een inox lepel in de pot, zodat het niet overkookt.

 3. Doe de eieren in een kom en klop ze los.

 4. Meng de suiker, maizena en de zaadjes van de vanille onder elkaar. De vanillepeul mag je bij de warme melk doen.

 5. Voeg een scheutje van de losgeklopte eieren bij de suikermengeling. Roer goed onder elkaar zodat alle klonters verdwijnen. Doe dan de rest van de eieren er bij, roer alles goed onder elkaar tot een homogeen beslag zonder klonters.

 6. Doe een scheutje warme melk bij de eimengeling zodat het al iets vloeibaarder wordt. Doe dan de hele eimengeling in het pannetje bij de melk. Laat dit koken, maar stop niet met roeren. Het is klaar, als het begint te "ploffen". Zet het vuur uit.

 7. Doe de chocolade in stukjes bij de vanillepudding. Roer goed onder elkaar totdat de chocolade gesmolten is. 

 8. Haal de vanillestok uit de pudding.

 9. Giet de pudding in een ovenschaal zodat hij kan afkoelen. Bedek met vershoudfolie, zodat er geen velletje op komt. Laat afkoelen.

 10. Afwerking: roer eens door de afgekoelde pudding en doe hem in een spuitzak. Snij de zijkanten van het bladerdeeg en snij ze in rechthoekjes. Doe wat van de pudding op een rechthoekje bladerdeeg en leg daarbovenop een ander rechthoekje bladerdeeg. Werk af met een laagje bloemsuiker. 

 11. Voor de truffels. Doe de boter, de bloemsuiker, de zaadjes van een vanillestok, de eidooiers en de kirsch in een keukenrobot tot een romige massa zoals crème au beurre. Meng alles goed onder elkaar. Tip: de vanillestok kun je in een suikerpot steken. Zo maak je zelf vanillesuiker.

 12. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat wat afkoelen. Doe deze bij het botermengsel. Meng goed onder elkaar.

 13. Doe het mengsel in een spuitzak. Spuit het mengsel in kleine hoopjes op een bakpapier. Laat ze minstens een uur in de koelkast opstijven.

 14. Neem een kommetje met cacaopoeder (liefst ongezoet) en rol er de truffels in. Je bewaart deze truffels best in de koelkast.

 15. Voor de French koffie. Doe in elk Irish Coffee glas een eetlepel rietsuiker.

 16. Doe de Cognac in een kommetje en zet het op het vuur. Zet de dampkap uit. Breng aan de kook. Steek voorzichtig in brand. Verdeel de cognac over de glazen.

 17. Blus met de koffie. Giet er heel voorzichtig de opgeklopte room over. Serveer.

0
Nog geen stemmen