Hartige soesjes met zalm en kaas, zoete soesjes met banaan

Ingrediënten

Voor de kaasvulling

Voor de soesjes

Voor de zalmvulling

Voor de banaanvulling

 • 150 ml room (volle)
 • 2 el suiker
 • 1 vanillestok
 • 1 limoen
 • 2 el vanillesuiker

Moederdag met Laura Lynn! De mama van Laura houdt van aperitieven en van soesjes. Daarom maakt Sofie drie verschillende soorten soesjes: twee hartige met zalm en kaas en een zoet met banaan.

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Frans
Hapje

Bereiding

 1. Basisrecept voor de soesjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Breng water en melk aan de kook met een snuifje zout. Smelt de boter in het warme vocht. 

 2. Snij de vanillestok in twee. Voeg het merg, de vanillestok en de suiker toe aan de melk en water.

 3. Breng aan de kook. Zet van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer onder elkaar. Verwijder de vanillestok.

 4. Zet terug op een medium vuur. Roer al kloppend droog. Voeg van het vuur al kloppend eitje per eitje toe. Roer mooi onder elkaar. Test: laat deeg afdruipen van een houten lepel. Als het in een punt afbreekt, dan is het klaar.

 5. Doe het beslag in een spuitzak met een egaal spuitmondje. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmatje. Spuit dotjes van dezelfde grootte op het bakmatje. Spuit ook langwerpige voor de hartige versie.

 6. Borstel elk dotje in met dorure. Besprenkel een deel met pompoenpitten, een deel met amandelschilfers. Hou ook een deel van de dotjes zonder pitjes of schilfers.

 7. Bak ze eerst 15 à 20 minuten op 180°C in de voorverwarmde oven. Bak ze daarna 10 minuten op 150°C met de ovendeur op een kiertje. Zo kan het vocht ontsnappen. (opgepast, hangt af van de grootte)

 8. Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen.

 9. Voor de kaasvulling. Doe de roomkaas in een cutter. Hou een paar blokjes Tallegio apart als versiering. Snij de rest in blokjes en voeg toe aan de roomkaas. Kruid met peper, zout en mosterd. Voeg een klein scheutje melk toe zodat het een mooie smeuïge massa wordt. Krab eventueel wat bij met een pannenlikker. 

 10. Hak bieslook fijn en meng onder de vulling. Doe in een spuitzak.

 11. Snij de soesjes zonder pitten met een broodmes in twee. Bespuit ze met de kaasmousse.

 12. Versier met taleggio en peterselie en bedek met het hoedje.

 13. Voor de kaas- en zalmvulling. Hou een plakje zalm opzij ter garnering. Doe de zalm en roomkaas in een cutter. Kruid met peper. 

 14. Snij dille grof en voeg toe bij de roomkaas en zalm. Verfris met het sap van een halve citroen. Mix fijn in de cutter. Krab wat bij en cutter verder. Voeg eventueel wat melk toe. Doe in een spuitzak.  

 15. Snij de soesjes zonder pitten en amandelschilfers met een broodmes in twee. Bespuit ze met zalmmousse. Versier met zalm en dille en bedek met het hoedje. 

 16. Voor de zoete vulling van banaan en limoen. Klop de room op met het merg van een vanillestok en de suiker. Doe in een spuitzak. 

 17. Pel de banaan. Snij in plakjes. Meng met limoensap, zeste van limoen en een beetje vanillesuiker.

 18. Snij de langwerpige met pompoenpitten doormidden. Spuit de room op het onderste deel. Versier met banaan. Bedek met het hoedje. Versier met een dotje slagroom.

 19. Voor de picon vin blanc: vul een glas met picon, witte wijn, grenadine en ijsblokjes. Werk af met een schijfje sinaasappel en ijsblokjes. 

0
Nog geen stemmen