Poffertjes, de enige echte: hartig en zoet
Ingrediënten
voor het poffertjesdeeg
-
250 ml melk (volle of plantaardig)
-
200 g bloem
-
110 g eieren
-
15 g boter
-
7 g gist (droge)
-
4 g zout
-
1 el agave of honing
-
maïsolie
voor de hartige poffertjes
-
250 g gehakt (gemengd)
-
1 sjalot
-
1 teen look
-
100 g zongedroogde tomaten
-
boter
-
150 g Gorgonzola
-
enkele takjes peterselie
-
peper
-
zout
voor de zoete poffertjes
-
1 blik gecondenseerde melk (gesuikerd)
-
bloemsuiker
Bereiding
Begin met het deeg. Los gist op in de lauwe melk.
Roer het zout, de agavesiroop, de eitjes en de gesmolten boter onder de melk.
Neem een grote mengkom en doe er de bloem bij. Giet een deel van het eimengsel bij de bloem. Roer er met een garde alle klonters uit. Voeg nu de rest van het mengsel toe. Zorg dat je een homogene massa hebt en laat dit een uur rijzen.
Voor de vulling van de hartige poffertjes: Pel de sjalot en look. Snij beiden zeer fijn. Hak de tomaatjes fijn en breek de kaas in brokjes.
Smelt de boter in een pan en stoof look en sjalot aan. Voeg het gehakt toe en bak aan.
Kruid met peper en zout. Voeg de tomaatjes doe. Zet opzij.
Voor de zoete poffertjes: laat de gecondenseerde melk met blik een drietal uur au bain-marie koken. Zorg dat ze daarna volledig is afgekoeld. Open het blik. Doe de caramel in een pot en warm voorzichtig op. Eventueel kan je de caramel wat lopender maken door te mengen met een beetje warm water.
Snij het kroontje van het sharonfruit. Snij in blokjes. Hou opzij.
Bak nu de poffertjes. Doe het beslag in een spuitfles of gebruik een sauslepeltje. Verhit de pan. Zorg dat ze echt zeer heet is en wrijf in met een borsteltje of keukenpapier en maïsolie.
Spuit wat deeg in de holtes van de pan. Voor de gewone poffertjes wacht je tot het bijna gaar is en de boord begin te kleuren. Draai ze om met behulp van een tandenstoker en bak nog even verder.
Voor de hartige poffertjes vul je de poffertjes voor het omdraaien met wat gehakt en kaas. Vul op met deeg. Draai om. Werk af met wat groen bv. peterselie.
Besprenkel de zoete poffertjes af met dulce de leche en bloemsuiker. Werk af met de gesneden kaki.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be