pompoen

Eigenschappen

De pompoen behoort tot dezelfde familie als de meloen en de komkommer. Oranje, geel, groen, groen-wit gestreept, rond, langwerpig, schijfvormig,… Je hebt pompoenen in vele kleuren en evenveel vormen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze komkommerachtige verdeeld wordt in 2 grote groepen, die men afhankelijk van de houdbaarheid opdeelt in zomerpompoenen en winterpompoenen.

De winterpompoenen vinden we bij ons vooral de reuzenpompoen en de Hokkaidopompoen terug. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Hun dikke, harde schil is niet geschikt voor consumptie. We zien deze dan vooral ook in het straatbeeld verschijnen rond Halloween. Tot de zomerpompoenen behoren de courgette, patisson en de spaghettipompoen. Ze worden kort na de bloei geoogst. Van de zomerpompoen kan alles gegeten worden.

Let er bij de aankoop van pompoenen vooral op dat ze stevig aanvoelen. Een zomerpompoen moet bovendien een glanzende schil hebben. Een winterpompoen heeft best een mat jasje. Belangrijk bij de winterpompoen is de steel: die moet intact zijn, anders gaat de pompoen heel snel rotten.

Recepten