Kabeljauwfilets met rice krispies & tartaarsaus, biercocktail met Vedett en grissinistengels met Parmaham
Ingrediënten
voor de krokante kabeljauwfilets
voor de tartaarsaus
-
250 g zonnebloemolie
-
1 el citroensap
-
1 el mosterd
-
1 el kleine augurken
-
1 el opgelegde zilveruitjes
-
½ ui
-
1 el fijn gesneden bieslook/dragon/kervel
voor de grissinistengels met Serranoham en roomkaas
-
1 kl droge gist
-
1 snuif zeezout
-
1 kl suiker
-
1 el gedroogde oregano
-
175 ml lauw water
-
125 g roomkaas
-
een paar sneetjes Parmaham
voor de biercocktail met Vedett White en Hendrickx Gin (per persoon)
-
1 Vedett White
-
4 cl gin (bv. Hendrickx)
-
ijsblokken
-
1 el suiker of honing
-
shaker eventueel
Bereiding
Voor de grissini: Meng de bloem met de droge gist, oregano en water. Voeg op het einde de snuif suiker en zout toe. Kneed tot een homogene bal.
Bol op, doe in een met olie ingevette kom en wikkel in plastiekfolie. Laat een half uurtje rusten.
Strooi bloem over het werkblad. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Rol het deeg uit met een deegrol. Strooi bloem over het deeg, werkblad en de deegrol, zodat het niet plakt. Rol uit tot een rechthoekig vel van ongeveer 3mm dik.
Snij in reepjes van 1 centimeter breed. Leg ze op het bakpapier. Plaats 12 minuten in de voorverwarmde oven op 190 graden Celsius.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Smeer de roomkaas op het topje en wikkel in de Parmaham.
Voor de biercocktail: Doe ijsblokken in een cocktailshaker. Voeg de gin, een paar stukjes komkommer, het sap van een limoen en eventueel een lepel suiker toe aan de shaker.
Vul glaasjes met ijs. Sluit de shaker en shake goed. Giet door een zeefje in de glaasjes.Vul op met bier. Werk elk glas af met twee schijfjes komkommer en een schijfje limoen.
Voor de krokante kabeljauw met tartaarsaus: doe in drie schalen respectievelijk rice krispies, losgeklopt eiwit en bloem.
Kruid de moten kabeljauw met peper en zout. Haal eerst door de bloem, dan het eiwit en tenslotte de rice krispies.
Vul een pan met een centimeter arachideolie. Zorg dat de pan echt heet is.
Leg de kabeljauwmoten kort op de ene kant in de hete pan. Draai na ongeveer 1 minuut om en laat 3 à 4 minuten verder bakken. Zet de pan uit. Opgelet: het aantal minuten hangt af van de grootte van de moot vis. Bak niet te lang, anders valt de vis uit elkaar.
Maak de mayonaise. Klop de dooiers los met de mosterd, het citroensap, peper en zout. Voeg al kloppend zeer langzaam de zonnebloemolie toe tot je een stevige mayonaise krijgt. Snij een ajuin fijn. Snij ook de grote en kleine augurken fijn. Hak de verse kruiden fijn. Meng alles onder de mayonaise. Voeg ook de zilveruitjes toe. Smaak af met peper en zout.
Haal de vis uit met een spatel en leg op een bord. Serveer met tartaarsaus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be