Tournedos met garnituur Richelieu

Ingrediënten

Tournedos

 • 2 grote kroppen sla
 • 4 tournedos
 • 4 grote Parijse champignons
 • 4 grote aardappelen
 • peper en zout
 • 1 dl bruine fond
 • nootmuskaat

Vulling

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Breng 4 grote aardappelen met pel aan de kook. Maak de vulling voor de garnituur: snij de sjalot en de rest van de champignons fijn. Doe een klontje boter in een kleine pan of pot en laat goed aankleuren. Voeg de fijngehakte sjalot eraan toe en vervolgens de fijngehakte champignons. Spoel de peterselie en verwijder de takjes. Hak de peterselie fijn en doe ze bij in de pan.

 2. Zet een stoompan met water aan de kook. Was de sla en snij ze in 2 gelijke delen. Verwijder de bruine stukken. Leg ze in een stoompan met de snijkant naar beneden. Laat +/- 4 min. stomen. Snij de staartjes van de tomaten en hol ze helemaal uit. Leg ze in de ovenschaal. Doe hetzelfde met 4 grote champignons.

 3. Haal de sla uit de stoompan en leg ze op een grill om uit te lekken. Neem een andere pan bij de hand en doe er een klontje boter in. Kruid beide kanten van de tournedos met peper en zout. Kruid ook de sla met een snuifje zout en wat muskaatnoot.

 4. Doe een klontje boter in de andere pan. Hier gaan we straks de sla in bakken. Leg de tournedos in de pan en laat aankorsten. Vul intussen de tomaten en champignons met de eerder gemaakte vulling. Leg de sla met de snijkant naar beneden in de pan. Laat ze +/- 2 min. aankleuren.

 5. Draai de tournedos en de sla om als ze mooi aangekleurd zijn. De baktijd hangt natuurlijk af van de voorkeur voor bakwijze. Doe een scheutje olijfolie over de gevulde tomaten en champignons. Steek ze 10 min. in een voorverwarmde oven van 195°. Snij de gekookte aardappelen in 2 en kruid af met peper & zout. Haal de pan van de tournedos erbij, giet het vet af, deglaceer met bruine fond en doe er een klontje boter in. Als de boter gesmolten is, zeef je alles goed door. De zelfgemaakte vleesjus is nu klaar.

0
Nog geen stemmen