Vol-au-vent met frietjes van Loïc
Ingrediënten
-
500 gram kastanjechampignons
-
250 gram gemengd gehakt
-
500 gram ontbeende kippendijen zonder vel
-
½ blokje kippenbouillon
-
6 grote frietaardappelen
-
2 el bloem
-
25 cl culinaire room
-
1 rol bladerdeeg
-
1 ei
-
flake salt
-
een scheut witte wijnazijn
-
1 koffielepel mosterd
-
10 cl koolzaadolie
-
1 handvol krulpeterselie
-
1 citroen
Bereiding
Breek de kastanjechampignons in stukjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm een pan op het vuur en verwarm de frietketel op 140°C.
Rol het gehakt tot balletjes en knip de kippendijen in stukjes.
Bak de champignons en het vlees aan in redelijk wat boter.
Kruid met peper en een half blokje kippenbouillon.
Was de frietaardappelen en snijd ze, met schil, in frietjes.
Dep droog in een handdoek en bak 5 minuten voor op 140°C.
Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Voeg 2 el bloem toe aan de pan om een roux te verkrijgen.
Voeg water toe aan de pan.
Kruid af met peper en zout.
Voeg wat culinaire room toe om schiften te voorkomen.
Leg een vel bladerdeeg over de pan en snijd het deeg wat in.
Klop een eitje los en wrijf het bladerdeeg ermee in.
Werk af met flaky salt.
Zet 20 minuten in de oven op 200°C.
Doe een ei in een maatbeker.
Voeg 1 kl mosterd, een scheut witte wijnazijn, peper en zout toe.
Zet de mixer in de maatbeker en voeg 10 cl koolzaadolie toe.
Mix tot een mayonaise. Indien de mayonaise niet vast genoeg is, voeg je nog olie toe.
Snijd een handvol peterselie fijn en voeg citroensap toe.
Bak de frieten voor een tweede keer tot ze goudbruin zijn, ditmaal op 190°C.
Serveer de vol-au-vent met frietjes, mayonaise en peterselie.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be