Zarzuela: Spaanse vissoep met schaaldieren en vis
Ingrediënten
-
1 venkel
-
6 tenen look
-
1 el tomatenconcentraat
-
1 appelsien
-
een paar takjes platte peterselie
-
een paar blaadjes laurier
-
een paar takjes tijm
-
peper
-
zout
-
gerookt paprikapoeder (naar smaak)
-
1 kl saffraandraadjes
-
olijfolie
-
een paar el bloem
-
1 glas sherry, witte wijn of rosé
-
1½ l visbouillon (zelfgemaakt)
-
1 zeebaars (1kg)
-
300 g mosselen
-
400 g lotte of zeeduivel
-
300 g kokkels
-
300 g inktvis
-
2 uien
Bereiding
Snij de uien fijn. Net zoals de venkel, gele paprika’s, tomaten en look.
Vet je pan in met olijfolie (8-tal eetlepels). Verhit de pan. Fruit de look en ui. Blijf roeren zodat de look niet aanbakt.
Voeg 4 laurierblaadjes, tijm en saffraan toe.
Voeg de venkel en paprika toe en blijf roeren. Voeg de schil van 1 appelsien toe (grote stukken schil met een rasp van je appelsien snijden). Deze haal je - net zoals de laurierblaadjes – er op het einde uit.
Laat tomatenconcentraat meebakken.
Strooi er eventueel enkele eetlepels bloem over zodat de saus wat kan indikken. Van zodra alle ingrediënten goed gebakken zijn, kan je blussen met visbouillon tot alle groenten onder staan en je de juiste hoeveelheid soep hebt.
Voeg de fijngesneden tomaten toe.Kruid de soep met gerookte paprikapoeder naar smaak.
Laat de bouillon goed koken. Max. 10 min.
Bereid ondertussen de vis voor.
Snij de moten van zeebaars: snij het hoofd van je vis achter de kiewen door. Leg in koud gezouten water zodat het bloed wegtrekt (degorgeren). Snij de vis dan volledig door in stukken van 4 cm breed. Het vel mag eraan blijven. Dit geeft meer smaak.
Snij ook de lotte in moten.
Voeg de ongepelde gamba’s toe. Ongepeld heeft meer smaak.
Snij de inktvis in ringen. (voeg de inktvis als laatste toe – gezien deze het minst lang moet garen)
Doe verder met de soep. Proef en kruid af met peper en zout. Voeg de moten zeebaars en lotte toe. Laat een minuut of twee sudderen.
Voeg nu de volledige gamba’s toe.
Draai de stukken vis en de gamba’s af en toe om en lepel er hete soep over. Zo gaart de vis sneller. De grote moten hebben ongeveer 7 minuten nodig voor ze gaar zijn.
Voeg een glas witte wijn, sherry of rosé toe om meer diepte te geven aan de bouillon.Voeg eventueel nog zeste van 1 citroen toe voor extra frisheid.
Voeg een paar minuten voor het einde de inktvisringen toe, de kokkels en mosselen. Opmerking: vergeet de mosselen en kokkels niet goed te spoelen in koud water, zodat het zand weg is.
Snij peterselie fijn en strooi dit er op het einde over.Serveer evt. met getoast brood en olijfolie.
Vergeet de laurier en de sinaasappelzeste niet te verwijderen.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be