Kriekenvlaai

Ingrediënten

  • 200 gr boter
  • ½ ei
  • 40 gr gist
  • 500 gr bloem
  • 1 bokaal krieken van 670 gr met 300 ml sap
  • 100 gr suiker
  • 40 gr maïszetmeel
  • 225 ml water
  • snuifje zout
Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Dessert

Bereiding

  1. Giet de krieken af en doe ze in een steelpannetje. Doe de suiker en het maïszetmeel bij het sap, roer goed door en giet mee in het pannetje. Warm dit op, tot het een beetje indikt. Giet in een diep bord om af te koelen.

  2. Leg de bloem op het aanrecht en maak een putje. Los de gist op in lauw water. Doe het half eitje en de suiker in het kuiltje en het zout op de rand van de bloem. Doe de boter in blokjes erbij.

  3. Giet beetje bij beetje het water met gist bij het deeg terwijl je kneed. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het glad is en gebruik extra bloem tegen aankleven. Laat het deeg een half uur rusten met een handdoek op.

  4. Verdeel het deeg in 2 delen en gebruik 1 deel. Doe extra bloem op het deeg en de deegrol, en rol het deeg goed plat. Leg het deeg in de vorm en snij de overschot langs de randen weg. Giet de afgekoelde krieken op het deeg.

  5. Snij de overschot van het deeg in reepjes en leg ze gekruist op de bovenkant. Doe de taart in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 20 à 25 minuten.

4

Average: 4 (1 stem)

Kriekenvlaai

1. Weeg alles correct af
2. Los de gist op in lauw water
3. Bak kort maar krachtig