Baklava met amandelcrème en vanilleroomijs

Ingrediënten

voor de smoothie

  • 2 el esdoornsiroop
  • 1 honingmeloen
  • eventueel een scheutje water
  • 100 ml frambozencoulis
  • 4 takjes munt

voor de siroop

  • 80 ml water
  • 2 el rozenwater
  • 2 el oranjebloesem

voor de amandelcrème

voor de mango

voor de garnituur

  • 2 appelsienen
  • een paar takjes munt
  • ½ l vanilleroomijs

Ish is een zoetebek, dus serveert Sofie hem een typisch Midden-Oosters dessert: baklava. 

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Marokkaans

Bereiding

  1. Voor het brickdeeg heb je gesmolten boter nodig. Smelt dus de 100 gram boter op een laag vuurtje. Laat een beetje afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  3. Maak suikersiroop met rietsuiker en water. Breng het water aan de kook met de rietsuiker. Zet het vuur uit, wanneer het kookt. Laat volledig afkoelen.

  4. Maak nu de amandelcrème. Zorg dat de boter voor de crème op kamertemperatuur is. Weeg alles af. Meng amandelpoeder, suiker en boter. Snij de vanillestok overlangs en voeg de zaadjes van de vanillestok toe. Roer met de eitjes goed onder elkaar tot een homogene crème.

  5. Schil nu de mango’s. Snij in twee langs de pit. Snij in grove stukken. 

  6. Smelt een klontje boter in een pan. Bak de mango in de pan. Voeg de kaneel toe. Bak ze mooi goudbruin. Blus met limoensap. Zet het vuur uit.

  7. Smeer elk brickvel langs onder en boven in met de lauwwarme gesmolten boter. Leg alle vellen op elkaar.

  8. Bedek een taartvorm trapsgewijs met vier vellen brickdeeg. Leg er nog een vijfde vel op en druk goed aan. Vul op met de amandelcrème. Leg er de mango op. Bedek met twee vellen brickdeeg en druk opnieuw goed aan. 

  9. Cutter pistachenoten fijn en strooi over het brickdeeg. Plooi de boordjes van de brickdeeg naar binnen. Leg er de laatste twee vellen op en druk goed aan. Steek de boorden in de taartvorm.

  10. Snij met een superscherp mes voorzichtig in 8 stukken. Zorg dat het heel blijft.

  11. Steek 30 à 40 minuten in de voorverwarmde oven van 185 graden.

  12. Neem de suikersiroop en breng op smaak met rozenwater en oranjebloesem.

  13. Maak de smoothie. Schil en snij twee avocado’s en 1 honingmeloen in stukken. Doe in een blender met het sap van een halve citroen en twee eetlepels esdoornsiroop. Voeg eventueel een scheutje water toe.

  14. Versier de glazen met wat frambozencoulis. Giet de smoothie in het glas en versier met een takje munt.

  15. Schil 2 sinaasappels. Snij in dunne schijfjes. Leg die op een bord.

  16. Haal de taart uit de oven. Lepel er de siroop over.

  17. Leg een stukje taart op de sinaasappel op het bord. Lepel er een bolletje ijs bij en versier eventueel met een takje munt en nog wat siroop.

5

Average: 5 (1 stem)