mango

De mango is een populaire tropische steenvrucht. Het bij ons bekendste ras heeft een asymmetrische, ovale vorm, maar er bestaan ook mango’s met een bollere vorm. De schil is glad, dik, glanzend en kan tot 2mm dik zijn. Mango’s hebben een rode, groene en gele schil. Het vruchtvlees is geeloranje van kleur, zuurzoet van smaak en heel erg sappig als de vrucht rijp is.

Hoe beter de kwaliteit van de mango, hoe minder vezelig het vruchtvlees is. Mango is een goede bron aan vitamine A. Wanneer de vrucht pittig geurt en het vruchtvlees bij lichte vingerdruk meegeeft, is de mango rijp. Bij aankoop moet de vrucht een gave schil hebben.

 Een rijpe mango kan je zo eten: zet de mango rechtop, met de smalste kant naar je toe, en snij er 2 grote stukken, links en rechts van de pit, af. Maak inkervingen met een mes in ruitvorm, zorg dat je niet door de schil snijdt, en buig het vel om. Zo kan je een mango mooi presenteren en gemakkelijk opeten. Onrijpe mango’s worden vaak verwerkt in chutneys en siropen.

Recepten