Iranese gebakken rijstschotel 'tahchin'

Ingrediënten

Voor de kippenbouillon

voor de rijstschotel

voor de frisse salade

Tip: zuurbessen of berberis vind je in de natuurwinkel en in sommige supermarkten als gedroogde besjes.

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Midden-Oosters
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Week de rijst twee uur op voorhand in licht gezouten water. Giet af en spoel goed.

  2. Breng een pot met water aan de kook. Voeg een snuif zout en olijfolie toe. Kook de rijst ongeveer 10 minuten gaar in het kokend water. Opmerking: de duur hangt af van het soort rijst.

  3. Giet de rijst af, indien gaar.

  4. Week zuurbessen in water.

  5. Breng een andere kookpot met water aan de kook. Leg de kippenbillen in het water. Kruid met peper en zout. Voeg de grof gesneden ajuin, kaneelpoeder, een kaneelstokje en de geplette look toe. Laat 20 minuten pruttelen.

  6. Haal de kip uit de bouillon. Hou 60ml van de bouillon bij. Tip: de rest kan je invriezen en gebruiken voor een saus, vol-au-vent, soep of risotto. Snij de kip wat fijner.

  7. Vet de springvorm in met een scheutje olijfolie.

  8. Klop de eidooiers schuimig. Spatel de massa onder de yoghurt. 

  9. Giet drie eetlepels yoghurt-dooiermengesel in de springvorm. Strijk uit tot je een mooie eerste laag hebt. Verdeel een eetlepel zuurbessen en pistachenoten over de yoghurt. Bedek vervolgens met een laag rijst. Druk goed aan.

  10. Meng de fijngesneden kip met een groot deel van het yoghurt-dooiermengesel. Hou nog een paar eetlepels yoghurt-dooiermengesel opzij. Kruid met peper en zout. Stort uit op de rijst. Strijk uit, maar blijf ongeveer twee centimeter van de rand.

  11. Verdeel de rest van de rijst over de kip. Druk aan.

  12. Meng saffraan met 60ml kippenbouillon en de rest van het yoghurt-dooiermengesel. Giet over de rijst.

  13. Zet 5 à 10 minuten op een zacht vuurtje, zodat de onderkant lekker krokant wordt.

  14. Maak ondertussen het fris slaatje. Snij de sjalot, komkommer en tomaat in fijne blokjes (= brunoise). Hak munt en peterselie fijn. Meng onder de fijngesneden groenten. Kruid met olijfolie, peper, zout en citroensap.

  15. Plaats de taartvorm 1 uur in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Zet de oven op de stand 'hete lucht met onderwarmte'. Heb je dit niet? Zet dan langer op het vuur. 

  16. Haal de taartvorm uit de oven. Draai om op een schotel en ontvorm. 

  17. Bak de zuurbessen kort aan in de pan met olijfolie. Voeg een snuifje zout toe.

  18. Versier de taart met de opgebakken zuurbessen en wat fijngehakte pistachenoten.

  19. Serveer met het slaatje en olijfolie.

  20. Wijntip: krachtige witte wijn of zachte rode wijn

0

Nog geen stemmen