basmatirijst

Basmati rijst is een van nature geurige rijstsoort die veel wordt gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken. De naam verklaart al veel: Bas(geurige) en Mati(aarde) is de vertaling van Basmati uit het Hindi. Basmati rijst wordt verbouwd in het grensgebied van Pakistan en India: de Punjab aan de voet van het Himalaya gebergte. De mooie, lange, slanke, witte, droogkokende rijstkorrel rijpt in het natuurzuivere smeltwater van de sneeuw van het Himalaya gebergte. Mede hierdoor is deze van nature geurende rijstsoort van superieure kwaliteit. Basmatirijst heeft de langste rijstkorrel van alle rijstsoorten en heeft een volle geur en smaak. Tijdens het koken groeit de rijstkorrel bijna bijna tweemaal zijn lengte en blijft vrij vloeiend in plaats van plakkerig. Basmati wordt na de oogst een tijd gerijpt om de aroma's nog te verfijnen. Bereiding als pilaf houdt in dat de rijst in een afgemeten hoeveelheid vocht wordt gegaard. Basmati komt het best tot zijn recht in eenvoudige bereidingen, die de fijne aroma's van de rijst tot uiting laten komen.

U kan de basmati meer dan een jaar bewaren in een luchtdichte verpakking. Er bestaat wel een kans dat hij een beetje zijn aroma verliest.

Er bestaan verschillende manieren om de rijst klaar te maken. Je kan ze koken zoals spaghetti, maar je kan rijst ook stomen. Doe een hoeveelheid rijst in een pot en vul met water. Het water moet net boven het laagje rijst komen. Doe het deksel erop en laat 10 à 15 minuten (hangt af van verpakking) garen op een laag vuurtje. Rijst is heel lekker met sauzen, maar kan ook gecombineerd worden met yoghurt of pudding (zie rijstpudding).

 

Recepten