Kervelsoep met croutons, balletjes en avocado

Ingrediënten

  • 100 g zure room
  • 3 sneden donker brood (rogge)
  • olijfolie

voor de soep

voor de balletjes

  • 250 g gemengd gehakt
  • 1 sjalot
  • ¼ bot platte peterselie
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 2 el paneermeel
  • eventueel ei
  • olijfolie

Op grootmoeders wijze met Cath Luyten. De oma van Cath was jarenlang kokkin in een kasteel. Een van haar specialiteiten was kervelsoep. Sofie pimpt het met balletjes, croutons, zure room en avocado.

Hou je het liever veggie? Gebruik dan groentenbouillon. Voor echte kippenbouillon: het recept.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Vegetarisch

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Snij in stukjes. Pel de uien. Snij in twee, maak inkepingen en snij in blokjes. Spoel de selder en het wit van prei. Snij beiden fijn.

  2. Neem een grote pot. Smelt een klontje boter. Stoof alle groenten (ajuin, selder, prei, aardappelen) aan.

  3. Blus met de gezeefde bouillon tot de groenten bijna onderstaan. Voeg ongeveer 3 liter bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 20 minuten sudderen. 

  4. Voeg net voor het mixen de kervel toe. Doe je dit te vroeg, dan wordt de soep bruin. Hou een paar takjes apart voor de afwerking. Mix fijn terwijl de pot op het vuur staat. Proef en kruid af met peper en zout.

  5. Voor de garnituur: snij het brood in balkjes en daarna in blokjes. Verhit olijfolie in een pan.

  6. Bak de blokjes brood in de hete olie. Draai om en bak krokant. Voeg olie toe als het te droog wordt. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet opzij. 

  7. Snij de avocado in twee. Verwijder de pit. Maak inkepingen in elke helft. Lepel de avocado in een potje. Roer de zure room wat los.

  8. Voor de balletjes: kruid het gehakt met nootmuskaat, peper en zout. Snij een sjalotje fijn. Meng de sjalot, paneermeel en fijngesneden peterselie onder het gehakt. Is het te nat? Dan kan je paneermeel toevoegen. Te droog? Dan kan je een dooier of een eitje toevoegen.

  9. De balletjes kan je pocheren in de gemixte soep of kokend water. In dit geval bakken we ze eerst even in een pan met olijfolie. Verhit de olijfolie. Rol het gehakt tot balletjes. Bak de balletjes in de olijfolie. Laat even uitlekken op keukenpapier.

  10. Afwerking: lepel avocado in een diep bord. Leg er de balletjes, croutons, een takje kervel en zure room bij. Zet de borden op tafel. Giet er de soep aan tafel bij. 

0
Nog geen stemmen