Köttbullar of Zweedse gehakballetjes

Ingrediënten

voor de saus

voor de puree

Köttbullar of Zweedse gehakballetjes zijn de Zweedse klassieker bij uitstek. Wil je ze zelf eens maken, bekijk hier dan het recept!

Tip: vind je geen Piment (allspice berry), vervang dit dan door een mengeling van muskaatnoot, kaneel en kruidnagel.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Scandinavisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Snij in stukjes. Stoom gaar. 

  2. Maak de balletjes. Plet de piment in een vijzel tot fijn poeder. Haal eventueel door een fijne zeef. Meng onder het gehakt. Voeg 1 fijngesneden ajuin en wat paneermeel toe. Meng goed onder elkaar. Rol tot balletjes. 

  3. Smelt boter in een pan. Kleur de balletjes aan in de pan. Haal ze uit de pan en giet het vet uit de pan. Deglaceer met bruine fond. Voeg de room toe en laat nog wat inkoken. Kruid met peper en zout. Werk af met een scheutje Cognac.

  4. Laat de veenbessen inkoken met de rietsuiker. 

  5. Haal de aardappelen uit de stomer. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg twee klontjes boter en de melk toe. Stamp alles tot puree. 

  6. Meng de balletjes onder de saus. 

  7. Dresseer het bord met de balletjes, puree en veenbessensaus. 

5

Average: 5 (1 stem)