Opgelegde groenten in het zuur: wortel, augurken, radijzen en bloemkool
Ingrediënten
-
1 kg verse augurken
-
1 bot jonge wortelen
-
1 bot radijsjes
-
3 el mosterdzaad
-
1 tl peperbollen
-
chilivlokken
-
verse dragon
-
verse tijm
-
6 el grof zeezout
voor het azijnmengsel
-
1½ l gewone azijn
-
500 ml water
-
3 el rietsuiker
-
1 kl grof zeezout
Bereiding
Maak de weckpotten steriel door ze in de vaatwasser te plaatsen en op de hoogste temperatuur te laten draaien (minstens 70°). Plaats de lege potten daarna 15 min op 120° in de oven.
Snij ondertussen de wortelen en radijzen in fijne schijfjes en de bloemkool in kleine roosjes. Scrub de verse augurken in een kom met grof zout. Spoel ze nadien af met water.
Meng alles voor het azijnmengsel en breng aan de kook. Laat 8 minuten koken.
Leg de rekkertjes van je weckpotten even in water om te voorkomen dat ze scheuren.
Vul iedere weckpot volledig met groenten.
Eerste weckpot: wortel- en radijsschijfjes, kaneelstokje, 1 el mosterdzaad en eventueel een paar peperbollen.
Tweede weckpot: ongesneden augurken, 1 el mosterdzaad en een aantal dragontakjes.
Derde weckpot: bloemkoolroosjes met 1 el mosterdzaad, tijm en een paar chilivlokken.
Giet kokende azijn in iedere weckpot tot alle groenten volledig onder staan.
Laat de groenten minstens 24 uur pekelen in het zuur vooraleer je ze opeet. Pas dan zijn ze eetbaar.
Als je de weckpotten na 24 uur niet meteen geopend krijgt, trek dan eerst aan het lipje van het rode rekkertje.
Bewaartips: Bewaar de bokalen in het donker (bv. een kelder). Van zodra je een bokaal geopend hebt, kan je de groenten zeker nog een jaar in de koelkast bewaren. Serveertip: Serveer de opgelegde groenten met schijfjes Italiaanse gedroogde worst en blokjes Oud Brugge kaas.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be