Gateau St. Honoré

Ingrediënten

Soesjesdeeg

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Maak eerst het soesjesdeeg. Breng het water en de melk in een steelpannetje aan de kook. Voeg de boter blokje voor blokje toe en roer tot hij gesmolten is. Neem de pan van het vuur en klop er de bloem onder. Zet de pan terug op het vuur en blijf voortdurend roeren tot het deeg niet meer aan de zijkant van de pan blijft kleven. Neem de pan van het vuur en klop er één voor één de eieren onder. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige goed vermengd is. Zet aan de kant en bedek met plasticfolie.

  2. Verwarm de oven voor op 200 °C/gasovenstand 6.

  3. Rol het bladerdeeg dun uit. Snij een cirkel uit met een diameter van 25 cm. Maak met een vork een gat in het midden van de cirkel. Leg de deegcirkel op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.

  4. Neem een spuitzak met een ronde spuitmond, vul hem met het soesjesdeeg en spuit kleine bolletjes langs de rand van de cirkel en een spiraal in het midden.

  5. Neem een andere beklede bakplaat en spuit er het resterende soesjesdeeg op in soesjes van 5 cm. Bak het deeg en de soesjes 30 minuten tot ze gerezen zijn en goudbruin van kleur.

  6. Doe ondertussen de fijne suiker in een steelpan met een zware bodem. Verwarm tot de suiker opgelost is tot een siroop, breng aan de kook zonder te roeren en laat verder koken tot het mengsel karamelliseert en lichtbruin wordt van kleur. Doop de versgebakken soesjes in de vloeibare karamel en laat ze omgekeerd op een beklede bakplaat afkoelen.

  7. Spatel ondertussen voorzichtig de slagroom onder de banketbakkersroom en meng er desgewenst de Grand Marnier onder. Doe het slagroommengsel in een spuitzak en vul er de soesjes mee. Vul de taart met de rest van het mengsel.

  8. Schik de soesjes met karamellaag rond de rand van de taart en bewaar er 3 voor in het midden. Dien op.

0
Nog geen stemmen