Traaggegaarde lamsbout uit de oven

Ingrediënten

voor de marinade (deel 1)

voor de marinade (deel 2)

voor de marinade (deel 3)

Leve de oven. Kies je grootste braadslee of ovenschotel. Een lamsbout van om en bij de 3kg is perfect om in de oven te garen. Doe er de groentjes en aardappelen bij en je hebt een volwaardige maaltijd. Traag en langzaam. Ideaal om met een bende vrienden of familie samen van te genieten. Het vraagt wat tijd om het te bereiden, maar je hebt er weinig werk aan. Gewoon de oven in en wachten...

De kerntemperatuur moet tussen de 60 en 65°C zijn, maar na al dat garen mag dat geen probleem zijn. Het vocht zocht ervoor dat het niet uitdroogt. 

Tip: het klopt, je hebt veel kruiden nodig. Wees gerust, je vindt alles in de supermarkt. En vind je iets niet? Dan is dat niet zo erg. Koriander kan je vervangen door peterselie.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Mediterraans

Bereiding

  1. Rooster alle kruiden van deel 1 in een pan zonder vetstof voor een minuut of twee tot je de geur begint te ruiken en de kruiden lichtjes beginnen te poffen. Zorg dat ze niet verbranden.

  2. Voeg deel twee van de kruiden toe. Doe alles in kruidenmixertje of een blender. Mix tot poeder. Voeg de rest van de ingrediënten (deel 3) toe. Roer goed onder elkaar. 

  3. Maak met een mes inkepingen in de lamsbout. Zorg dat je zeker door het vet zit. Zo kan de marinade vlot indringen.

  4. Leg het vlees in de braadslee. Wrijf helemaal in met de marinade. Dek de braadslee af met huishoud- of aluminiumfolie en laat een nachtje tot een dag marineren in de koelkast..

  5. Haal het vlees voor het in de oven gaat eerst een halfuurtje uit de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 120°C.

  6. Gaar drie uur op 120°C. Voeg na 1 uur het vocht toe. Lepel om het halfuur wat vocht over de lamsbout.

  7. Gaar drie uur op 120°C en verhoog daarna tot 140°C. Gaar nog drie uur verder. Voeg na twee uur op 140°C de grofgesneden groenten toe. 

  8. Bedek eventueel met aluminiumfolie als de kruiden of het vlees beginnen te verbranden. Verhoog na drie uur op 140°C de temperatuur tot 170 à 180°C. 

  9. Gaar nog een uurtje verder op deze hoge temperatuur. Haal uit de oven, versnijd en serveer.

  10. Tip: lekker met couscous of tabouleh en Turks brood. Wil je het nog eenvoudiger? Voeg dan wat aardappelen toe bij de groenten en je hebt een volwaardige maaltijd!

0
Nog geen stemmen