Bouillabaisse met rouille en korstjes

Ingrediënten

 • 2 filets rode poon
 • 2 filets lotte
 • 2 filets roodbaars
 • 2 filets zonnevis
 • 4 aardappelen

Voor de bouillon

voor de rouille

Sofie neemt Leen Demaré mee naar het zuiden van Frankrijk en maakt voor haar een bouillabaisse met veel vis, rouille en korstjes. Deze feestelijke maaltijdsoep is een aanrader.

Tip: kies gerust vis naar jouw smaak. 

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans

Bereiding

 1. Begin met de bouillon: snij de uien en venkel in stukken en stoof ze aan in een diepe pot met twee eetlepels olijfolie. Doe er ook de geplette look bij. Snij de tomaten in stukken en stoof ze mee aan.

 2. Voeg het visafval toe. Stoof mee aan. Vul de pot met water tot het zo'n 4 cm boven de vis staat. Doe er de saffraandraadjes en de piment d'espelette bij.

 3. Breng op een hoog vuur aan de kook. Zet het vuur wat zachter en laat dan nog 25 minuten pruttelen. 

 4. Zeef de bouillon daarna in een andere (bredere) pot. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat extra piment d'espelette of saffraan naar smaak toe.

 5. Zet de pot terug op het vuur. Schil en snij de aardappelen in schijfjes. Doe ze bij de soep. Laat een paar minuutjes goed doorkoken en doe er dan de stukken vis bij. Zorg wel dat de stukken vis ongeveer dezelfde dikte hebben. Laat ongeveer nog vier minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje tot de vis gaar is.

 6. Maak ondertussen de rouille: doe de mosterd in een kom en pers er vijf teentjes look bij. Doe daarna het saffraanpoeder en het paprikapoeder bij. Meng goed onder elkaar.

 7. Doe de eierdooiers bij in de kom. Klop tot je binding hebt.  Voeg al kloppend de olijf- en de arachideolie voorzichtig toe (zoals je een klassieke mayonaise zou maken). Proef even en voeg naar smaak nog extra zout en citroensap toe. Als het nodig is, voeg je ook nog extra saffraan toe.

 8. Smeer daarna de rouille op de toastjes en leg ze op een bord. Zet de pot op tafel en serveer in diepe borden.

0
Nog geen stemmen