Fazantenpaté met pistachenootjes en glutenvrije Sinterklaasmuffins

Ingrediënten

voor de paté

voor de muffins

Zin om eens zelf paté te maken? Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Vraag alleen bij je slager om hulp voor het juiste vlees. Bij een goeie slager kun je dit zeker allemaal bestellen. 

Tip: Sofie gebruikt een rechthoekige terrine voor de paté.

 

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Glutenvrij
Lactosevrij

Bereiding

 1. Voor de paté: maal het vlees (varkensnek en - buik, fazantenvlees en lever) fijn met een vleesmolen of in een keukenmolen.

 2. Voeg een volledig ei toe aan het vlees. Kruid met witte peper en zout.

 3. Voeg de wildfond toe. Kruid verder met macis of foelie, paprikapoeder en cayennepeper. 

 4. Giet een scheutje whisky bij het vlees. Meng alles onder elkaar met de keukenrobot. 

 5. Pel en snij de ajuin fijn en doe het bij de vleesmengeling. Voeg ook de pistachenoten erbij. 

 6. Verwijder eventueel het zwoerd en het kraakbeen van het spek. Leg de sneetjes spek dwars in de ovenschotel. Laat het overtollige spek hangen over de rand.

 7. Vul de ovenschotel verder op met het vlees. Plooi de randjes van het spek over de vleesmengeling. Leg er eventueel nog een paar lapjes spek bij op, zodat het vlees mooi bedekt is.  

 8. Zet het deksel op de terrine. Plaats een ovenschotel met water in de oven. Zet de terrine in de ovenschotel. Bak de paté zo 1 uur au bain-marie in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

 9. Haal de paté daarna uit de oven, laat even afkoelen. Stop vervolgens in de koelkast en laat een nacht opstijven. De paté kan je gemakkelijk ontvormen door de bakvorm op te warmen met een bunsenbrander. Serveer met wat gelei en brood.

 10. Voor de glutenvrije muffins: doe de boter, de marsepein, de suiker en het merg van een vanillestok in een keukenrobot en meng onder elkaar. 

 11. Voeg er tijdens het mengen het amandelpoeder, de eieren, de rijstbloem, een snuifje zout en de kaneel aan toe.

 12. Snij de appels in stukjes en schil ze. Snij ze daarna in plakjes en vervolgens in kleine blokjes (=brunoise). Voeg de appelblokjes bij het beslag. 

 13. Doe het beslag in een spuitzak en vul de muffinvormpjes.

 14. Zet de muffins 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.

 15. Laat de muffins afkoelen vooraleer je begint met ze te versieren.

 16. Maak versiering voor de cupcakes uit marsepein in verschillende kleuren. Rol de marsepein uit. Gebruik hier geen bloem maar bloemsuiker! Steek rondjes uit de marsepein, ongeveer de grootte van je muffin. Leg deze rondjes op de muffin.

 17. Boetseer met de andere marsepein vormpjes naar keuze bv. een wortel, een zwarte piet, een Sinterklaas, etc. Versier de muffins met deze vormpjes.

0
Nog geen stemmen