Varkenswangetjes in mosterdsaus, prei en kroketjes

Ingrediënten

 • 1 kg kroketjes
 • een paar takjes bieslook

voor de varkenswangen

voor de saus

 • 150 ml room (20%)
 • 1 grote el graanmosterd (Tierenteyn)

voor de prei

 • 6 mooie stronken prei
 • 500 ml kippenbouillon
 • peper
 • zout

voor de cocktail

Stoverij, stoofpotjes, varkenwangetjes, het staat voor Koen Crucke gelijk aan zijn lievelingsgerecht. Sofie serveert het met gestoofde prei en kroketjes. Wat een feestmaal! Als extraatje maakt ze hem een niet-alcoholische cocktail met pompelmoes.

Hier vind je het recept van echte kippenbouillon.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

 1. Voor de varkenswangetjes: pel de sjalotten en snij fijn. Was de selder. Snij fijn. Kruid het vlees met peper en zout. 

 2. Smelt een klontje boter met een paar lepels olijfolie in een stoofpot. Bak het vlees in de bruisende boter. Leg het mooi naast elkaar. Te veel vlees? Bak het dan in verschillende keren. Kleur alles mooi aan. Draai om met een tang.

 3. Haal het aangekleurde vlees uit de pan. Stoof de sjalot en selder aan in dezelfde pot. Voeg eventueel een klontje boter toe. 

 4. Kruid met tijm, laurier, peper en zout. Voeg het vlees terug toe. Bevochtig met witte wijn en kippenbouillon.

 5. Plaats de stoofpot met deksel in een voorverwarmde oven op 190°C. Zet minstens twee uur in de oven. Kijk regelmatig of de saus bindt. Zijn de wangetje bijna mals en is er te veel vocht? Verwijder dan eventueel het deksel zodat het vocht kan verdampen en laat nog een halfuurtje sudderen. 

 6. Voor de gestoofde prei: Was de prei. Snij het wit van prei in stukken van 5 à 6 cm. Voeg een klontje boter toe. Kruid met peper en zout.

 7. Bevochtig met kippenbouillon. Zorg dat het net niet onder staat. Laat 10 à 12 minuten sudderen op een zacht vuurtje onder deksel tot de prei gaar is.

 8. Voor de saus: Meng de room met de mosterd. Klop los.

 9. Voor de kroketjes: Frituur de kroketjes gaar en krokant op 180°C. Laat uitlekken op keukenpapier.

 10. Afwerking: meng de saus voorzichtig onder het vlees. Schep het vlees op een bord. Leg er de kroketjes en prei bij. Werk af met wat bieslook.

 11. Voor de cocktail: pers de pompelmoezen. Doe in een karaf met een paar takjes rozemarijn. Laat een uurtje trekken.

 12. Doe twee schijfjes pompelmoes in elk glas. Giet een scheut pompelmoessap in elk glas. Vul op met spuitwater. Werk af met een takje rozemarijn.

0
Nog geen stemmen