Raapsteelsoep met gegrilde biet en rode poon
Ingrediënten
voor de soep
-
1½ l kippenbouillon
-
2 uien
-
2 tenen look
-
2 prei
-
1 grote aardappelen (loskokend)
-
peper
-
zout
-
350 g raapstelen
-
boter
voor de bietjes
-
12 kleine bietjes (met steel)
-
peper
-
zout
-
1 tl venkelzaad
-
enkele takjes dille (optioneel)
-
een paar el olijfolie
voor de vis
-
8 filets rode poon
-
boter
-
peper
-
zout
Bereiding
Voor de soep: Schil en snij de uien grof. Maak een dwarsinkeping in de prei, spoel ze zo goed onder koud water. Snij grof. Pel ook de look en pers of snij fijn. Schil tenslotte de aardappelen en snij in stukjes.
Neem een grote kookpot. Smelt een klontje boter. Stoof de ajuin en look aan.
Voeg de prei en aardappelen toe. Stoof kort mee aan. Blus met de kippenbouillon.
Breng de bouillon aan de kook en zet dan het vuur zachter. Laat 10 minuten pruttelen.
Spoel ondertussen de raapstelen en zwier droog. Hak grof. Voeg ze pas de laatste twee minuten toe. Hou een beetje apart voor de afwerking.
Mix de soep. Proef en kruid af met peper en zout.
Voor de rode bietjes: Verwijder een deel van het loof. Schrob ze proper onder stromend water.
Hou een deel van het loof opzij voor de afwerking. Snij de bietjes in twee. Doe ze in een kom.
Doe het venkelzaad in een vijzel. Stamp fijn.
Kruid de bietjes met peper, zout, olijfolie en het geplette venkelzaad.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 195°C. Stort de bietjes uit op het bakpapier. Verdeel ze mooi naast elkaar.
Plaats in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten.
Voor de vis: Kruid de filets met peper en zout.
Smelt flink wat boter in een antikleefpan. Snij de vis ondertussen in stukjes.
Bak de stukjes vis in de hete boter. Begin op de velkant en schroei aan. Draai om, bak maximum nog een minuut verder en haal van het vuur.
Afwerking: lepel de soep in een bord. Leg er een paar stukjes vis en een paar bietjes bij. Werk af met een takje dille, wat druppels olijfolie, extra raapstelen of loof van de bietjes. Smakelijk!
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be