Trinanon

Ingrediënten

Zoet kruimeldeeg

Chocolademousse

Appeltaart met custardvla

Dit dessert is een kruising van taart en pudding. Het zoete kruimeldeeg wordt gevuld met geflambeerde appelen en zelfgemaakte eiervla. De bovenlaag van heerlijke, koude chocolademousse geeft er een heel nieuwe dimensie aan.

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Maak eerst het deeg: zeef de bloem, het zout en de poedersuiker in een kom. Meng er de koude boter onder tot je mengsel op fijne broodkruimels lijkt.

  2. Voeg de eierdooier en geleidelijk aan enkele eetlepels water toe en kneed alles goed door elkaar tot je een deegbal krijgt. Kneed het deeg niet te veel, anders gaat de gewenste consistentie verloren. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

  3. Maak ondertussen de mousse. Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote kom. Breek de chocolade in kleine stukjes, doe ze in een vuurvaste kom en zet deze boven een pan met licht kokend water. Voeg de boter toe en laat beide langzaam smelten onder regelmatig roeren. Splits ondertussen de eieren, voeg een snufje zout bij de eiwitten en klop tot zachte pieken. Laat de gesmolten boter en chocolade enkele minuten rusten en roer er dan de eierdooiers onder. Spatel er de eiwitten in drie keer onder tot alles goed vermengd is.

  4. Giet in een moussering met een diameter van 22 cm en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

  5. Ondertussen moet je deeg afgekoeld zijn. Rol het uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er een taartvorm met een diameter van 22 cm mee. Bak het deeg 25 minuten blind op 180°C of tot het goudbruin is.

  6. Bereid ten slotte de taartvulling: schil de appelen en snij ze in schijfjes (ongeveer 8 schijfjes per appel). Laat de ongezouten boter smelten in een pan en voeg de appelen toe. Bak ongeveer 5–7 minuten tot ze mooi gekaramelliseerd zijn en keer ze daarbij een aantal keren om. Voeg een scheutje calvados toe en flambeer.

  7. Voor de custardvla: klop de eieren met de room en voeg dan de suiker toe. Leg de appelschijfjes op de bodem van het gebakken deeg en overgiet met het eiermengsel. Laat 35 minuten bakken op 180°C. Laat afkoelen.

  8. Plaats de ring met de mousse voorzichtig op de taart en verwijder de ring met behulp van een warm mes. Bestrooi met cacaopoeder en poedersuiker en dien op.

0
Nog geen stemmen