ganzenlever

Foie gras of ganzenlever wordt voornamelijk gebruikt voor de bereiding van de delicatessen ganzenleverpaté en ganzenleverterrine. Vaak wordt ook de lever van eenden gebruikt.

Voor de ganzenlever wordt een grote toulousegans gefokt en vetgemest. Velen beschouwen de wijze waarop de ganzen en eenden worden vetgemest als dierenmishandeling. De lever van een niet-gemeste gans weegt ongeveer 100 gram en is roodbruin van kleur. Ganzenlever van gemeste vogels kan een gewicht bereiken van ruim 1  kg en is zandkleurig tot roze. De meeste ganzenlevers bereiken echter een gewicht van 600-800  gram.

Foie gras wordt meestal aan het begin van een maaltijd gegeten, bijvoorbeeld als voorgerecht. Jaarlijks wordt zo'n 26.000 ton foie gras geproduceerd, vooral in Frankrijk (18.000 ton) en Hongarije en Bulgarije (elk ca. 2500 ton).

Types Ganzenlever:
- Foie gras entier: gemaakt uit één à twee stukken lever. Kan gekookt of rauw zijn
- Foie gras: samengesteld uit meerdere stukken lever.
- Mousse de foie gras: emulsie van ganzenlever en ander plantaardig of dierlijk vet
- Pâté de foie gras: bevat minstens 50% ganzenlever
- Parfait de foie gras: bevat minstens 75% ganzenlever

Recepten