Salade van geroosterde wortelen en avocado met een dressing van sinaasappel en citroen

Ingrediënten

Als je bereide wortelen in een salade gebruikt, moet je er iets pittigs van maken. Deze fantastische salade in Marokkaanse stijl combineert geroosterde wortelen met avocado’s. Omdat die dezelfde textuur hebben, werk ik het geheel af met geroosterde ciabatta voor een knapperige toets.

In combinatie met kruiden, zaadjes, zure room en een overheerlijke citrusdressing wordt dit gerecht een topper.

4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Vegetarisch
Salade

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C/gas 4.

  2. Blancheer de wortelen 10 minuten in kokend, gezouten water tot ze bijna gaar zijn, giet ze af en leg ze in een braadslede. Je moet ze op smaak brengen terwijl ze gloeiend heet zijn. Neem dus een vijzel en stamper terwijl de wortelen koken en stamp de komijnzaadjes, de chilipepers, het zout en de peper fijn. Voeg de knoflook en de tijmblaadjes toe en stamp opnieuw fijn tot je een soort pasta krijgt. Zo wordt de smaak opgebouwd.

  3. Overgiet de pasta rijkelijk met extra vergine olijfolie tot hij onderstaat en voeg ook een goeie scheut azijn toe. Dit is tegelijkertijd een marinade, een droge marinade en een dressing. Roer alles door elkaar en giet het mengsel over de wortelen. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn.

  4. Leg de gehalveerde citroenen en sinaasappelen erbij met de opengesneden kant naar beneden. Ze zullen samen met de wortelen geroosterd worden en het sap kun je gebruiken als basis voor je dressing. Zet 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven of wacht tot het goudbruin is.

  5. Terwijl de wortelen braden, halveer je de avocado’s, haal je de schil eraf en verwijder je de pit. Snij ze in lange reepjes en leg ze in een grote kom. Haal de wortelen uit de oven en doe ze bij de avocado’s.

  6. Pers met een tang de geroosterde sinaasappel en citroen voorzichtig uit in een kom. Voeg een gelijke hoeveelheid extra vergine olijfolie en een scheutje rode wijnazijn toe. Kruid en giet deze dressing over de wortelen en avocado’s. Meng, proef even en kruid bij. Roep iedereen aan tafel terwijl je de sneetjes ciabatta roostert of grilt.

  7. Scheur het geroosterde brood in kleine stukjes en doe het bij de aangemaakte wortelen en avocado’s. Meng, doe de sla en tuinkers erbij en schik op een grote schotel of verdeel over de borden. Doe er een flinke kwak zure room bovenop, strooi de geroosterde zaadjes eroverheen en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.

0
Nog geen stemmen