Peer met crème van nougat en pistache

Ingrediënten

  • 110 gr mascarpone
  • 2 eierdooiers
  • 20 gr siroop
  • 50 gr nougatpasta
  • 75 gr room
  • ¼ blaadje gelatine (geweekt)
  • 50 gr pistachepasta
  • 150 gr nootjes
  • 45 gr boter
  • vanille
  • suikersiroop
  • 50 gr whisky
  • 75 gr suiker
  • 250 ml koffie
  • 8 gr bergamotthee
  • 20 gr balsamico
  • 2½ gelatineblaadjes
  • 40 gr praliné
  • 170 gr suiker
  • 80 gr eigeel
  • 2 gr zout
  • 75 gr melk
  • 150 gr room
Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Dessert

Bereiding

  1. Crème van nougat: Siroop koken tot 121°, hierin gelatine toevoegen. Eigelen erbij voegen, alles kloppen en laten afkoelen. Als de mengeling koud is, de mascarpone en nougat ondermengen en mixen. Werk af met opgeslagen room. Laten opstijven in de koelkast (2 uur).

  2. Crème van pistache: Siroop koken tot 121°, hierin gelatine toevoegen. Eigelen erbij voegen, alles kloppen en laten afkoelen. Als de mengeling koud is, de mascarpone en pistache ondermengen en mixen. Werk af met opgeslagen room. Laten opstijven in de koelkast (2 uur).

  3. Gecarameliseerde nootjes: Caramel maken van suiker en boter De nootjes toevoegen en wat zout. Afkoelen en daarna fijnhakken.

  4. Ijsgekoelde balletjes: Bergamotthee gedurende 1u koud infuseren in de melk, dan passeren. Dit alles (150 gr room, 80 gr eigeel, 40 gr suiker, vanillestok, praliné, gelatineblaadjes, balsamicoazijn) in de thermomix op 90° gedurende 25 min. In een silpatvorm (halve bolletjes of vorm naar keuze) gieten. Laten opstijven in de diepvries, uithalen en op bord met plastiekfolie laten ontdooien in de koelkast

  5. Granité van koffie: Ingrediënten (koffie, 75 gr suiker en whisky) samen mengen, en als garnituur op het bord dresseren.

  6. Gemarineerde peer: Bolletjes peer marineren in suikersiroop en vanille.

  7. Dresseren: De bolletjes peer samen op het bord dresseren met een bolletje nougatcrème, koekje met pistachecrème, nootjes, ijsgekoelde balletjes. Afwerken met granité van koffie.

0
Nog geen stemmen

Contarini, Brut Millesimato 2011 (Valdobbiadene Prosecco Superiore, Italië)

Ghoos, €13,10

Hier zorgen we voor fris tegenspel, met deze nar Poire Williams, witte perzik en nectarine smakende bubbels. Suave én fris genoeg.