Chocolade feuilleté met vanillehangop en peertjes in rode wijn en glühwein

Ingrediënten

 • extra bloemsuiker

voor de vanillehangop

 • 500 g yoghurt (volle)
 • 1 neteldoek
 • 1 zeef
 • 1 el bloemsuiker

voor de feuilleté van chocolade

 • 16 vellen filodeeg
 • 1 eiwit
 • 2 el bloemsuiker
 • 1 el cacaopoeder (ongezoet)

voor de gekaramelliseerde pecannoten

voor de gluhwein

voor de gepocheerde peertjes

Filip is geen fan van desserts. Liever kiest hij een extra voorgerecht. Sofie probeert hem toch te overtuigen met een lekker dessertje met hangop, peertjes en pecannoten. Je kan alles op voorhand maken, maar voorzie wat tijd voor inkoken van de siroop en voor het uitlekken van de yoghurt.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

 1. Voorbereiding de dag voordien: leg een neteldoek in een zeef. Giet de yoghurt uit in de doek, plooi dicht en laat minstens 12u uitlekken in de koelkast. 

 2. Voor de gepocheerde peertjes en de siroop: doe de rode wijn in een pot. Voeg de honing, kruidnagel, steranijs, kaneelstokken en jeneverbessen toe. Warm op. Breng aan de kook.

 3. Schil de peren. Snij in twee en verwijder het klokhuis. Tip: dit gaat gemakkelijk met een pomme parissiennelepel. 

 4. Doe de peren in de siroop van wijn. Kook tot ze beetgaar zijn. (Duur is afhankelijk van de grootte en soort peren.) Reken op 10 à 20 minuten. Zeef alles. Hou een deel van de kruidenwijn apart voor de gluhwein. Kook het andere deel volledig in tot je een dikke siroop krijgt. De peertjes bewaar je best in een potje in de koelkast, als je dit op voorhand maakt.

 5. Voor de chocolade feuilleté: meng het eiwit met de fijne suiker en cacao. 

 6. Snij het filodeeg in velletjes van ongeveer 7 op 15 cm. Leg de rechthoekige velletjes op een bakmatje op een bakplaat. Reken op vier velletjes per persoon. Kleef vast met een beetje van het cacaomengsel. Strijk de bovenkant van filodeeg volledig in met het cacaomengsel. 

 7. Plaats 10 minuten in de voorverwarmde oven op 190 graden Celsius tot ze mooi krokant zijn. Laat de temperatuur van de oven zakken tot 160 graden Celsius en bak nog kort even verder. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.

 8. Voor de vanillehangop: doe de uitgelekte yoghurt (hangop) in een mengkom. Voeg suiker toe. Snij de vanillestokken overlangs in twee. Schraap het merg uit de stokken en meng onder de hangop. Doe de stokken bij de peertjes in de siroop. Doe de hangop in een spuitzak. Zet opzij in de koelkast.

 9. Voor de gekaramelliseerde pecannoten: smelt rietsuiker in een antikleefpan tot een lichte karamel. Doe pecannoten erbij en roer onder karamel. Laat afkoelen op bakpapier.

 10. Afwerking: snij de peertjes in schijfjes van een halve centimeter. Spuit een streepje hangop op het bord. Plaats er een krokant filodeegje op. Spuit voorzichtig dotjes hangop op het krokantje. Leg er trapsgewijs schijfjes peer op. Spuit een lijntje hangop op de peertjes. Bedek met een krokantje. Spuit terug voorzichtig dotjes op het krokantje en leg er schijfjes peertjes op.

 11. Werk af met dotjes hangop, pecannootjes en stukjes filodeeg. Versier met een beetje siroop en bloemsuiker.

 12. Voor de gluhwein: doe een partje citroen, een partje sinaasappel en een kaneelstokje in elk glas. Lepel wat van de opgewarmde kruidenwijn in het glas. 

0
Nog geen stemmen