Tournedos met geflambeerde peperroomsaus, zelfgemaakte mayo en frieten

Ingrediënten

 • 4 tournedos
 • 200 g witte peperbollen in stukjes geconcasseerd
 • 200 ml kalfsfond
 • 200 ml room
 • snuifje zout
 • scheut Cognac
 • klont boter

voor de mayonaise

Wie lust er nu geen frieten met een lekker stukje vlees? Regi! Sofie haalt hem over de streep met deze tournedos met geflambeerde peperroomsaus, zelfgemaakte mayo en frieten.

4 personen
Belgisch

Bereiding

 1. Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze vervolgens in frietjes en doe ze in en kom koud water. Giet af en droog in een handdoek.

 2. Zet de frietpot op 150 graden en bak de frieten gedurende drie à vier minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

 3. Voor de mayonaise: Doe drie eierdooiers in een mengbeker en voeg de mosterd toe - zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is. Vervolgens kruid je met citroensap, peper en zout.

 4. Klop de mayonaise op met een elektrische klopper. Voeg ondertussen heel langzaam de maïsolie toe, tot je een dikke mayonaise hebt. Indien nodig kruid je bij met peper en zout of voeg je nog wat citroensap toe.

 5. Kruid nu het vlees met zout en haal de tournedos daarna door witte peper. Bak het vlees in een hete pan met gesmolten boter.

 6. Doe nu een scheut Cognac bij in de pan en flamberen maar!

 7. Leg de tournedos op een bord en plaats het nog een viertal minuutjes (voor bakwijze bleu) in een voorverwarmde oven op 85 graden.

 8. Begin nu met de saus: blus de pan met fond en room en kruid met zou. Werk de saus af met een klein scheutje Cognac.

 9. Zet nu de friteuse op 180 graden en bak de frietjes voor een tweede keer. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.

 10. Serveer de tournedos met de frietjes en een grote kwak mayonaise!

0
Nog geen stemmen